Κορωνοϊός: Τα κρούσματα μπορεί να δεκαπλασιάζονται κάθε 19 μέρες – 34 ασθενείς από την Κίνα μόλυναν τον υπόλοιπο πλανήτη!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Ο αριθμός των ασθενών με τη νόσο COVID-19 εξαιτίας του νέου κορωνοϊού εκτός της ηπειρωτικής Κίνας θα μπορούσε να αυξάνεται με δεκαπλάσιο ρυθμό κάθε 19 ημέρες, αν η κάθε χώρα δεν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τον περιορισμό της κρίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επίσης, η ίδια έρευνα για τον κορονοϊό με επικεφαλής τον γενετιστή Jin Li, του πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, έδειξε ότι “34 ασθενείς που δεν είχαν εντοπιστεί” δημιούργησαν την εξάπλωση της νόσου COVID-19 εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Προσοχή στις καθημερινές σας συναλλαγές – Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός COVID-19

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αμφισβητεί τις συστάσεις για μάσκες, απόσταση ασφαλείας

“Ίσως να είχαν παρουσιάσει μόνο ήπια συμπτώματα”, λέει η μελέτη, και έτσι δεν πήγαν σε νοσοκομείο για να εξεταστούν για τον κορωνοϊό.

Με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα “μαθηματικό μοντέλο που θα προβλέψει την παγκόσμια τάση επιδημιών εκτός Κίνας”.

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη», ανέφερε η μελέτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ισχυρή παρέμβαση» από τα κράτη.

«Ισχυρές δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν οι ερευνητές, επισημαίνοντας την Κίνα και τη Σιγκαπούρη ως δύο χώρες όπου τέτοια δραστικά μέτρα περιορισμού συνέβαλαν στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Μία γυναίκα το πρώτο άτομο που μετέφερε τον ιό εκτός Κίνας

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έμπιστο και διεθνώς αναγνωρισμένο ιστότοπο medrxiv.org, που αναλύει επιστημονικές μελέτες σε θέματα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από επίσημα επιστημονικά περιοδικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, μια γυναίκα που ταξίδεψε από την πόλη Wuhan στην Ταϊλάνδη ήταν ο πρώτος φορέας κορωνοϊού έξω από την Κίνα. Βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στις 13 Ιανουαρίου.

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι 34 ασθενείς που δεν εντοπίστηκαν εγκαίρως στην Κίνα είναι εκείνοι που μετέφεραν τον κορωνοϊό σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη!

Η έρευνα του γενετιστή Jin Li:

Από το περασμένο Σάββατο, η νόσος COVID-19 έχει φτάσει σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική, και έχει πλήξει πάνω από 101.000 ανθρώπους.

Άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν προβεί σε εξίσου ζοφερές προβλέψεις, με τον επιδημιολόγο του Harvard, Marc Lipsitch, να λέει σε ένα podcast ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία που θα επηρεάσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή μεταξύ 40% και 70% του ενήλικου πληθυσμού στον πλανήτη!

Σε ένα άλλο διαδικτυακό σεμινάριο της Αμερικανικής Νοσοκομειακής Ένωσης παρουσιάστηκε η δυσοίωνη πρόβλεψη ότι μόνο στις ΗΠΑ τα κρούσματα κορωνοϊού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 96 εκατομμύρια, με τα 4,8 εκατομμύρια από αυτά να νοσηλευτούν και να καταγραφούν 480,000 θάνατοι!

Πηγή: https://www.businessinsider.com