Κορωνοϊός: Σε πόσο καιρό μετά την COVID-19 μπορείτε να κάνετε το νέο εμβόλιο

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Τι θα συμβεί αν γίνει το εμβόλιο νωρίτερα ή από άτομο που έχει COVID-19 αλλά δεν το ξέρει. Τι λένε οι ειδικοί.

Πλησιάζει πάλι η εποχή του χρόνου που πολλοί από εμάς θα κληθούν να εμβολιαστούν εναντίον της COVID-19, η οποία κάθε εβδομάδα κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους. Δεδομένου, όμως, ότι χιλιάδες άλλοι νοσούν καθημερινά από τον κορωνοϊό, πόσο καιρό μετά τη νόσο επιτρέπεται να κάνουμε το εμβόλιο; Και τι θα συμβεί αν το κάνουν άτομα που είναι μολυσμένα με τον κορωνοϊό αλλά δεν έχουν συμπτώματα;

«Το να εμβολιαστεί ένα άτομο που νοσεί δεν είναι επιβλαβές για το ίδιο, αλλά για τους άλλους στο εμβολιαστικό κέντρο», λέει ο Dr. William John Moss, καθηγητής Επιδημιολογίας και διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Πρόσβασης στα Εμβόλια (IVAC) του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

Επιπλέον, «ο ασθενής δεν θα αποκομίσει τα πλήρη οφέλη από το εμβόλιο, αν το κάνει όταν νοσεί», προσθέτει. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να εμβολιάζεται κανείς μόνον όταν:

  • Έχει αναρρώσει πλήρως από τη λοίμωξη και
  • Έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι «θα μπορούσε κάποιος να εμβολιαστεί αμέσως μόλις περάσει το πρώτο 10ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων», λέει ο Dr. Moss. «Το ιδανικό όμως είναι να περιμένει τουλάχιστον 3 μήνες. Και αυτό διότι οι πιθανότητες να ξαναμολυνθεί αμέσως μετά τη λοίμωξη είναι πάρα πολύ λίγες. Δίνει επίσης στον οργανισμό του το περιθώριο να αντιδράσει καλύτερα στο εμβόλιο».

Καλύτερη ανταπόκριση

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξημένο μεσοδιάστημα μεταξύ λοίμωξης και εμβολίου, συμβάλλει στην βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης στο δεύτερο», εξηγεί η κυρία Kate Grusich, εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες έδειξε ότι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συνεχίζει να ωριμάζει επί αρκετούς μήνες μετά την έκθεση είτε στο εμβόλιο είτε στη λοίμωξη. Επομένως καλό είναι να απέχουν αρκετά μεταξύ τους.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η φυσική ανοσία από την COVID-19 φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Αν λοιπόν το νέο εμβόλιο γίνει όταν αρχίζει αυτή η φθορά, η αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι πιο ισχυρή, λέει ο Dr. Eric Ascher, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης.

Ποιοι χρειάζονται νωρίτερα το νέο εμβόλιο

Μολονότι, λοιπόν, το νέο εμβόλιο πρέπει να γίνει 3 ή περισσότερους μήνες μετά την COVID-19, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να το χρειασθούν νωρίτερα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Όσοι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν λ.χ.  όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκαταστολή)
  • Όσοι συμβιώνουν ή έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν τους μολύνει ο κορωνοϊός
  • Όσοι ζουν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες λόγω COVID-19

Εάν έχετε απορίες για το πόσο σύντομα μετά τη λοίμωξη χρειάζεται να κάνετε εσείς το νέο εμβόλιο, συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας, συνιστούν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock