Κορωνοϊός: Σε πόσο καιρό επανέρχονται γεύση και όσφρηση μετά την COVID

  • Ρούλα Τσουλέα
γεύση
Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από την Ιταλία, οι οποίοι μελετούν εδώ και τρία χρόνια ασθενείς με ανοσμία και αγευσία.

Καλά νέα για όσους αντιμετωπίζουν αισθητήρια προβλήματα μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Μια νέα ιταλική μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να ταλαιπωρηθούν λίγο, αλλά τελικά η γεύση και η όσφρησή τους θα ανακάμψουν.

«Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η απώλεια των αισθήσεων είναι αναστρέψιμη», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Paolo Boscolo-Rizzo, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης.

Ωστόσο οι πάσχοντες πρέπει να έχουν υπομονή, διότι μερικές φορές απαιτούνται λίγα χρόνια για να συμβεί αυτό, προσθέτει.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 88 εθελοντών που είχαν εκδηλώσει ήπια COVID-19.

Παρακολούθησαν επίσης 88 συνομηλίκους τους, οι οποίοι περιστασιακά αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη γεύση και την όσφρησή τους, παρότι δεν είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Η μέση ηλικία των εθελοντών και στις δύο ομάδες ήταν τα 49 έτη. Το 58% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέταζαν τακτικά την όσφρηση των εθελοντών τους με στικ που περιείχαν διαφορετικές μυρωδιές. Εξέταζαν επίσης την γεύση τους με ταινίες που περιείχαν διαφορετικές γεύσεις.

Τα ευρήματα

Με την πάροδο του χρόνου, ολοένα λιγότεροι εθελοντές δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν τις μυρωδιές. Ειδικότερα, ανοσμία είχαν:

  • Μετά από 1 χρόνο οι 36 από τους εθελοντές
  • Μετά από 2 χρόνια οι 24
  • Μετά από 3 χρόνια οι 12

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι 12 δεν είχαν καμία βελτίωση. Αντιθέτως, είχαν ανακτήσει εν μέρει την όσφρησή τους – δεν είχε αποκατασταθεί ακόμα πλήρως.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και με τη γεύση τους. Με την πάροδο του χρόνου μειωνόταν ο αριθμός των ασθενών που δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν τις γεύσεις. Έτσι, μετά από 3 χρόνια μόνο οι 10 από τους 88 ασθενείς που είχαν περάσει COVID εξακολουθούσαν να έχουν διαταραγμένη γεύση.

Συνολικά, μόνο το 10% των συμμετεχόντων εξακολουθούσαν να έχουν διαταραγμένες αισθήσεις 3 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξή τους.

Δύσκολη ζωή

«Με τα νέα στελέχη που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός βλέπουμε ολοένα λιγότερους ανθρώπους με αυτές τις διαταραχές. Εν τούτοις, υπάρχουν ακόμα περιστατικά», σχολίασε ο Dr. Fernando Carnavali, αναπληρωτής καθηγητής Γενικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn, στη Νέα Υόρκη.

«Η διαταραχή αυτή, όμως, έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο», πρόσθεσε. «Είχα μία ασθενή η οποία έκλαιγε στο ιατρείο μου επειδή η αδυναμία της να μυρίσει την εμπόδιζε να μαγειρέψει. Η ζωή χωρίς όσφρηση και γεύση δεν είναι εύκολη και καλό είναι οι πάσχοντες που δυσκολεύονται να λαμβάνουν υποστήριξη από έναν ειδικό».

Φωτογραφία: iStock