Κορωνοϊός: Πρακτικές συμβουλές για όσους κάνουν εμβόλιο από το CDC

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τι παρενέργειες μπορεί να εκδηλώσουν. Πως μπορούν να τις αντιμετωπίσουν. Πότε πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό. Τις συστάσεις συνοψίζουν ειδικοί από το ΕΚΠΑ.

Πρακτικές συμβουλές για τους πολίτες που κάνουν εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), το εμβόλιο μας βοηθεί να προστατευθούμε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μετά από αυτό μπορεί να εκδηλωθούν κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα. Ωστόσο αυτά αποτελούν φυσιολογική ένδειξη ότι ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα εναντίον του επικίνδυνου ιού.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Συνήθως όμως υποχωρούν σε λίγες ημέρες.

Συχνές παρενέργειες

Στο χέρι όπου θα εμβολιαστείτε: πόνος, οίδημα (πρήξιμο)

Σε όλο το σώμα: πυρετός, ρίγη (φρίκια), καταβολή δυνάμεων (κόπωση), πονοκέφαλος

Χρήσιμες συμβουλές

  • Εάν έχετε πόνο ή δυσφορία, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ώστε να λάβετε κοινά αναλγητικά όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη).
  • Για να μειώσετε τον πόνο ή τη δυσφορία στο σημείο που κάνατε το εμβόλιο, εφαρμόστε ένα καθαρό, ψυχρό, υγρό ύφασμα στην περιοχή. Να συνεχίσετε επίσης να χρησιμοποιείτε και να ασκείτε το χέρι.
  • Για να μειώσετε τη δυσφορία από τον πυρετό μπορείτε να πίνετε άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφριά.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσφορία από τον πυρετό ή τον πόνο είναι φυσιολογική. Ωστόσο πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό ή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εάν:

  • Η ερυθρότητα ή ευαισθησία στο σημείο όπου κάνατε το εμβόλιο, επιμένει για περισσότερο από 24 ώρες
  • Έχετε παρενέργειες που σας ανησυχούν ή δεν φθίνουν μετά από μερικές ημέρες
  • Νομίζετε ότι έχετε αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό, με εξάνθημα, δύσπνοια, υπόταση.

Προγραμματισμός της δεύτερης δόσης

Και τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια mRNA απαιτούν δύο δόσεις για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια που απαιτούν 2 δόσεις μπορεί να μη σας προστατεύουν αν δεν περάσουν 1 ή 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ακόμα και εάν έχετε παρενέργειες από την 1η δόση του εμβολιασμού μπορείτε να προχωρήσετε στη 2η δόση, εκτός αν ο ιατρός σας συστήσει να μην το κάνετε.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων εξαρτάται από το εμβόλιο που έχετε κάνει:

  • Με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει με διαφορά 3 εβδομάδων (21 ημερών) μετά την πρώτη
  • Με το εμβόλιο της Moderna (οι πρώτες δόσεις έφθασαν και στη χώρα μας) η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει με διαφορά 1 μήνα (28 ημερών) από πρώτη

Πρέπει να λάβετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου όσο το δυνατό εγγύτερα στα όρια αυτά, αλλά όχι νωρίτερα. Τέλος, να θυμάστε πως το γεγονός ότι κάνατε το εμβόλιο ΔΕΝ σημαίνει ότι θα πάψετε να χρησιμοποιείτε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Μάσκα, αποστάσεις και καλή υγιεινή των χεριών εξακολουθούν να σας είναι απαραίτητα.

 

* Τις συστάσεις των CDC συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ)