Κορωνοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Πόση ήταν η θνησιμότητα από την ίδια την COVID-19, σύμφωνα με νέα, μεγάλη ανάλυση.

Οι θάνατοι εφήβων και νεαρών ενηλίκων από αιφνίδια, σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα (μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα) μετά από τα εμβόλια για την COVID-19 είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Αντιθέτως, οι θάνατοι λόγω της COVID-19 καθαυτής είναι αισθητά περισσότεροι. Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι ερευνητές λένε πως ουσιαστικά τα εμβόλια για την COVID-19 δεν σχετίζονται με τους αιφνιδίους καρδιακούς θανάτους στις ηλικίες 16-30 ετών.

Το συμπέρασμά τους προέρχεται από την εξέταση όλων των αιτιών θανάτου στις συγκεκριμένες ηλικίες που καταγράφηκαν στο Όρεγκον από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Συνολικά επρόκειτο για 1.292 θανάτους εφήβων και νέων.

Οι 925 θάνατοι αφορούσαν αγόρια και νεαρούς άνδρες. Οι 842 (το 91%) πέθαναν από μη-καρδιολογικά αίτια. Αντίστοιχα, από τα 367 κορίτσια και νεαρές γυναίκες που πέθαναν, το 87% (οι 319) ήταν θάνατοι από μη-καρδιολογικά αιτία.

Πόσοι είχαν εμβολιαστεί

Από τους υπόλοιπους θανόντες, 16 κορίτσια και 24 αγόρια είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια για την COVID. Μόνο σε τρεις από αυτές τις 40 περιπτώσεις είχε γίνει εμβολιασμός εντός των τελευταίων 100 ημερών από τον θάνατο, οπότε θεωρητικώς θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει τα εμβόλια.

Ωστόσο οι δύο από αυτούς τους θανάτους αφορούσαν νέους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Στον τρίτο θάνατο δεν προσδιορίστηκε η αιτία.

Οι δύο από τους θανόντες ήταν αγόρια και ο τρίτος κορίτσι. Το ένα αγόρι πέθανε από φυσικά αίτια 21 ημέρες μετά το εμβόλιο. Η αιτία θανάτου ήταν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λόγω υπέρτασης, νοσογόνου παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και υπνικής άπνοιας.

Το άλλο αγόρι πέθανε 45 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από «ακαθόριστα φυσικά αίτια». Ο ιατροδικαστής δεν μπόρεσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αποκλείσει αν συνέβαλλε το εμβόλιο σε αυτόν.

Το κορίτσι πέθανε 4 ημέρες μετά το εμβόλιο. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια με υποξεία, συνεπεία στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς.

Πόσοι πέθαναν από την COVID

Αντιθέτως, η κατάσταση ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη όσον αφορά τους θανάτους από την ίδια την COVID-19. Σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου των νέων:

  • 17 αγόρια (το 2%) πέθαναν λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  • 13 κορίτσια (το 4%) πέθαναν από την COVID-19

Στη διάρκεια της περιόδου στην οποία εστιάστηκε η μελέτη, χορηγήθηκαν σε νέους ηλικίας 16-30 ετών 979.289 δόσεις από τα εμβόλια για την COVID.

Τα ευρήματα αυτά δεν υποστηρίζουν τη συσχέτιση του εμβολιασμού για τη λοίμωξη με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε υγιείς νέους, καταλήγουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η σοβαρή φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα ή/και  περικαρδίτιδα) ούτως ή άλλως είναι σπάνια μετά τους εμβολιασμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή και αναρρώνουν πλήρως.

Φωτογραφία: iStock