Κορωνοϊός: Πόσο συχνή είναι η απώλεια της όσφρησης με την παραλλαγή Όμικρον

  • Ρούλα Τσουλέα
Όμικρον
Τα ευρήματα μελέτης σε περισσότερα από 7 εκατoμμύρια ενήλικες που νόσησαν σε διάφορες φάσεις της πανδημίας.

Η αιφνίδια εισβολή του νέου κορωνοϊού στη ζωή μας πριν από τρία χρόνια, ανάγκασε  εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζήσουν για αρκετό καιρό χωρίς όσφρηση. Πόσο συχνή είναι όμως η ανοσμία με τα στελέχη του κορωνοϊού Όμικρον που σήμερα επικρατούν παγκοσμίως;

Την απάντηση δίνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Otolaryngology – Head & Neck Surgery. Στη μελέτη εξετάστηκαν τα συμπτώματα 7 εκατομμυρίων Αμερικανών που νόσησε ο κορωνοϊός σε διάφορες φάσεις της πανδημίας.

Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει COVID-19. Η ανοσμία ήταν τόσο συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης, ώστε έγινε το σήμα κατατεθέν της.

«Στις αρχές της πανδημίας, όταν ακόμα δεν διατίθεντο ευρέως τα διαγνωστικά τεστ, βασιζόμασταν στα συμπτώματα για τη διάγνωση. Καθώς όμως αναδύονταν νέα στελέχη του κορωνοϊού, τα συμπτώματα άλλαζαν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Evan Reiter, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια (VCU).

Στη νέα μελέτη, ο Dr. Reiter και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τη συχνότητα της ανοσμίας εντός 2 εβδομάδων από τη νόσηση. Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ασθενής ανοσμία λόγω της COVID-19 ήταν:

  • 74% με την παραλλαγή Άλφα που δημιούργησε ο κορωνοϊός
  • 64% με την παραλλαγή Δέλτα

Η παραλλαγή Όμικρον

Και οι δύο παραλλαγές εξαπλώθηκαν παγκοσμίως το 2021. Από το 2022 και στις αρχές του 2023, όμως, επικράτησε η παραλλαγή Όμικρον. Με τα δικά της στελέχη οι πιθανότητες απώλειας της όσφρησης μειώθηκαν κατακόρυφα. Πλέον, κυμαίνονται μεταξύ του 6% και του 7%, λένε οι ερευνητές.

Ανάλογα είναι τα ποσοστά και όσον αφορά την απώλεια της γεύσης, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανοσμία και η αγευσία δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστους δείκτες της λοίμωξης από τον κορωνοϊό», εξήγησε ο Dr. Reiter. «Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος το ενδεχόμενο να έχει κορωνοϊό, επειδή δεν έχει επηρεαστεί η όσφρησή του. Ούτε μπορεί να συμπεράνει αυτομάτως ότι έχει κορωνοϊό, αν χάσει την όσφρησή του».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί η λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον δεν επηρεάζει την όσφρηση και τη γεύση. Εικάζουν όμως πως παίζει ρόλο η αυξημένη ανοσία που αποκτήσαμε με τα εμβόλια και την φυσική νόσηση. Η ανοσία αυτή μειώνει τη σοβαρότητα των επακόλουθων λοιμώξεων.

Παρ’ όλα αυτά, «υπάρχουν ακόμα ασθενείς που ζουν με πλήρη ή μερική ανοσμία, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής», τόνισε ο Dr. Reiter. «Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται πολλές έρευνες, ώστε να βρούμε κάποια αποτελεσματική θεραπεία γι’ αυτήν».

Φωτογραφία: iStock