Κορονοϊός: Πόσο πρέπει να περιμένει για χειρουργική επέμβαση ένας ασθενής με COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς που έχουν COVID-19 πρέπει να καθυστερούνται για τουλάχιστον επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης, εφόσον αυτό είναι δυνατό, ιδίως εάν οι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα κορονοϊού, επειδή μία επέμβαση σε άτομο με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο να αποβεί θανατηφόρα, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

[ Κορονοϊός ] Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένα χειρουργείο σε ασθενή με κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικού θανάτου, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται στο μέτρο του εφικτού.

Οι ερευνητές των διεθνών χειρουργικών επιστημονικών ομάδων COVIDSurg Collaborative και GlobalSurg Collaborative, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αναισθησιολογίας «Anaesthesia», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 140.231 χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν σε 116 χώρες, εκ των οποίων οι 3.127 (ποσοστό 2,2%) σε ασθενείς που παράλληλα είχαν COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι 30 ημέρες μετά το χειρουργείο η θνητότητα ήταν:

  • 1,4% στους ασθενείς χωρίς CCOVIDvid-19, 9,1% στους ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες από την επέμβαση
  • 6,9% σε όσους είχαν διάγνωση COVID-19 τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν το χειρουργείο
  • 5,5% όταν η επέμβαση έγινε πέντε έως έξι εβδομάδες μετά τη διάγνωση COVID-19 και
  • 2% όταν είχαν περάσει επτά εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη

Όμως, για τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα («μακρά COVID-19») η θνητότητα ήταν 6% έναν μήνα μετά την επέμβαση, ακόμη κι αν είχε μεσολαβήσει απόσταση επτά εβδομάδων από τη διάγνωση της COVID-19.

Κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου σε μία επέμβαση, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες θανάτου είναι περίπου τετραπλάσιες στους ασθενείς που εγχειρίζονται σε διάστημα έξι εβδομάδων μετά από διάγνωση COVID-19. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι ασθενείς με συνεχιζόμενα συμπτώματα τουλάχιστον επί επτά εβδομάδες μετά τη διάγνωση κορονοϊού πιθανώς θα ωφεληθούν από μία περαιτέρω καθυστέρηση».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Γιατί είναι πιθανότερες οι παρενέργειες με τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο

Κορονοϊός: Τι συμπτώματα παρουσίασε 60χρονη που πέθανε από θρόμβωση μετά το εμβόλιο

Κορονοϊός: Το ένα πράγμα που πρέπει να αποφύγετε το βράδυ πριν κάνετε το εμβόλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν