Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε μετά τον εμβολιασμό. Τι δείχνουν τα στοιχεία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Οι αξιωματούχοι των CDC στις ΗΠΑ καταγράφουν εδώ και μήνες τις λοιμώξεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Πόσα περιστατικά μολύνσεως σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα καταγράφηκαν. Ποιοι κινδυνεύουν.

Τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι τέλεια και δεν αποκλείουν εντελώς το ενδεχόμενο να μολυνθεί κάποιος όταν τα κάνει. Μειώνουν όμως τον κίνδυνο έως και 95%. Τι σημαίνει όμως αυτό στην αληθινή ζωή; Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε όταν εμβολιασθείτε πλήρως;

Την απάντηση έδωσε προσφάτως ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) της χώρας. «Η πιθανότητα μόλυνσης μετά τον πλήρη εμβολισμό είναι ελάχιστη και η αναμενόμενη»,  δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

Τι σημαίνει όμως πλήρης εμβολιασμός; Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), ένας άνθρωπος είναι πλήρως εμβολιασμένος όταν έχουν περάσει:

  • 2 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση εμβολίων όπως αυτά της Pfizer, της Moderna αλλά και της AstraZeneca (σ.σ. δεν είναι ακόμα εγκεκριμένο στις ΗΠΑ)
  • 2 εβδομάδες μετά την χορήγηση μονοδοσικού εμβολίου, όπως αυτό της Johnson & Johnson/Janssen

Τι δείχνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι των CDC καταγράφουν εδώ και μήνες τις λοιμώξεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Τα στοιχεία τους δεν είναι τέλεια και εκτιμούν πως θα υπάρχουν και άλλα περιστατικά. Ωστόσο είναι αρκετά ενδεικτικά, αναφέρουν.  Έως και τις 20 Απριλίου 2021, τα στοιχεία από 45 αμερικανικές πολιτείες και εδάφη είχαν ως εξής:

  • Τα πλήρως εμβολισμένα άτομα την ημερομηνία αυτή ήταν σχεδόν 87 εκατομμύρια
  • Μεταξύ τους είχαν αναφερθεί λίγο πάνω από 7.100 λοιμώξεις
  • Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτι παραπάνω από 0,008 τοις εκατό (περίπου οκτώ περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα).

Όπως αναφέρει η Washington Post, οι πιθανότητες αυτές είναι όσες έχει ένα άτομο να το κτυπήσει κεραυνός κάποια στιγμή στη ζωή του. Αποδεικνύουν πως τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν είναι τέλεια, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ καλά.

Σήμερα, τα αντίστοιχα στοιχεία είναι:

  • Τα πλήρως εμβολισμένα άτομα έχουν υπερβεί τα 95 εκατομμύρια
  • Μεταξύ τους έχουν αναφερθεί 9.245 νέες λοιμώξεις
  • Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,0097 τοις εκατό (περίπου 10 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμένα άτομα).

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα δημογραφικά στοιχεία όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό παρότι είχαν εμβολιασθεί πλήρως «επίσης είναι αναμενόμενα», σύμφωνα με τα CDC. Ειδικότερα, έως και τις 20 Απριλίου 2021 το 64% των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (το 46%) έχουν ηλικία 60 ετών και άνω. Και περίπου ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός, δηλαδή μολύνθηκε μεν από τον κορωνοϊό, αλλά δεν εκδήλωσε συμπτώματα.

Το 7% των περιστατικών ήσαν νοσηλευόμενοι ασθενείς και το 1% έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο κορωνοϊός και η λοίμωξη Covid-19 δεν ήταν η αιτία για όλους τους θανάτους.

Ο Dr. Francis S. Collins, διευθυντής των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, παρομοίασε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό με τις ζώνες ασφαλείας και τις λοιμώξεις μετά από αυτά με τα καταστροφικά τροχαία ατυχήματα. «Θα σταματούσατε να φοράτε ζώνη ασφαλείας επειδή ακούσατε για κάποιον που την φορούσε αλλά τράκαρε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν επέζησε;», είπε στην Washington Post. «Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια. Είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά. Απλώς, παρέχουν προστασία 95% και όχι 100%».