Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύουν οι μάσκες στην αληθινή ζωή. Τι δείχνει μελέτη του CDC

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πόσο μας προστατεύουν οι μάσκες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός όταν τις φοράμε σποραδικά, συνήθως ή συνεχώς στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ποιες μάσκες είναι πιο αποδοτικές. Τι λένε οι ειδικοί.

Η χρήση οποιασδήποτε μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να μας μολύνει ο νέος κορωνοϊός, αναφέρουν επιστήμονες από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Ωστόσο η προστασία παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με τη συχνότητα της χρήσης και το είδος της μάσκας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε αληθινές συνθήκες (όχι σε κάποιο εργαστήριο) την αποτελεσματικότητα κάθε είδους προστατευτικής μάσκας. Το συμπέρασμά τους ήταν πως όσοι φορούν αδιαλείπτως μάσκα όταν βρίσκονταν σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, είχαν κατά μέσον όρο 66% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό.

Όπως είχαν δείξει και οι εργαστηριακές μελέτες, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με το είδος της μάσκες που φορά κανείς. Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι απλές υφασμάτινες μάσκες μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 56%
  • Οι χειρουργικές μάσκες τον μειώνουν κατά 66%
  • Οι μάσκες υψηλής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95, που ταιριάζουν καλά στο πρόσωπο, τον μειώνουν κατά 83%

«Τα στοιχεία σε αληθινές συνθήκες ενισχύουν τη σημασία που έχει η κάλυψη της μύτης και του στόματος για την προστασία από τον κορωνοϊό», τονίζουν οι ερευνητές.

Από την αμφισβήτηση στην πλήρη επικράτηση

Οι μάσκες είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημόνων κατά την έναρξη της πανδημίας, γράφει η Washington Post. Αξιωματούχοι της υγείας συνιστούσαν στο κοινό να μην τις προμηθεύεται, διότι προστατεύουν μόνο το υγειονομικό προσωπικό.

Σύντομα, όμως, διαπιστώθηκε ότι η σύσταση αυτή ήταν άνευ επιστημονικής (και λογικής) τεκμηρίωσης. Αντιθέτως, οι μάσκες απεδείχθησαν απαραίτητες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του φονικού ιού.

Έως και σήμερα, όμως, πολλοί δυσφορούν και αρνούνται να εφαρμόσουν αυτό το σωτήριο μέτρο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), την οποία εκδίδουν τα CDC.

κορωνοϊός

Η μελέτη

Επιστήμονες από το υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Καλιφόρνιας (σ.σ. κάθε αμερικανική πολιτεία έχει την δική της κυβέρνηση και υπουργεία) ενέταξαν σε αυτήν:

  • 652 εθελοντές οι οποίοι είχαν μάθει πως τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός 48 ώρες πριν ενταχθούν στη μελέτη
  • 1.176 συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν είχαν μολυνθεί

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 1 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή πριν την εισβολή της παραλλαγής Όμικρον στη ζωή μας. Το 78,4% των συμμετεχόντων που νόσησαν δεν ήταν εμβολιασμένοι κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το ίδιο και το 57,5% όσων δεν νόσησαν.

Όλοι οι εθελοντές ανέφεραν εάν είχαν επισκεφθεί καταστήματα, εκκλησίες, σχολεία, εστιατόρια ή άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους τις τελευταίες 14 ημέρες πριν συνομιλήσουν με τους ερευνητές. Ανέφεραν επίσης εάν και τι είδους μάσκες φορούσαν κατά τις επισκέψεις τους αυτές. Τα αποτελέσματα ήταν ως εξής:

  • Οι 44 απ’ όσους νόσησαν και οι 42 απ’ όσους δεν νόσησαν είπαν ότι δεν φορούν ποτέ μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους
  • Οι 393 απ’ όσους νόσησαν και οι 819 απ’ όσους δεν νόσησαν, είπαν ότι πάντοτε φορούν μάσκα
  • Οι υπόλοιποι είπαν ότι τις φορούν «μερικές φορές» ή «συνήθως»

Προστασία αναλόγως με τη συχνότητα χρήσης

Τα οφέλη από τη χρήση μάσκας απεδείχθη ότι ήταν σημαντικά. Ακόμα και όσοι φορούσαν «μερικές φορές» μάσκα στους κλειστούς χώρους διέτρεχαν κατά 29% μικρότερο κίνδυνο να τους μολύνει ο κορωνοϊός.

Αντίστοιχα, όσοι φορούσαν «συνήθως» μάσκες είχαν 45% μικρότερο κίνδυνο. Το μέγιστο όφελος, όμως, είχαν όπως προαναφέρθηκε, όσοι τις φορούσαν συνεχώς.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα των εργαστηριακών ερευνών και άλλων ανάλογων μελετών σε αληθινές συνθήκες, λένε οι ερευνητές.

«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λένε ότι οι μάσκες δεν αποδίδουν», σχολίασε η Dr. Linsey C. Marr, καθηγήτρια Πολιτικής & Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech. «Ο κορωνοϊός όμως είναι ένας κυρίως αερογενώς μεταδιδόμενος ιός που εξαπλώνεται κυρίως στους κλειστούς χώρους. Επομένως, η μάσκα είναι απαραίτητη στους χώρους αυτούς και δεν πρέπει να αφαιρείται ούτε για ένα λεπτό».

Φωτογραφία: iStock