Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι ανά ηλικία να βρεθούν στο νοσοκομείο

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνουν νέα δεδομένα από τις ΗΠΑ. Πόσο κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά οι νέοι, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι. Πόσο κινδυνεύουν να τους μολύνει ο κορωνοϊός.

Νέα δεδομένα για τους κινδύνους που κρύβει ο νέος κορωνοϊός για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί εναντίον του, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους ανθρώπους, έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών.

Τα δεδομένα αφορούν αφορούν την περίοδο έως τον Αύγουστο του 2021, όταν είχε επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με αυτά, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό. Διατρέχουν επίσης σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, απ’ ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι, να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ο ίδιος για όλους, αλλά παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι 15 φορές υψηλότερος για τους ανεμβολίαστους απ’ ό,τι για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Στις ηλικίες 50 έως 64 ετών, το ποσοστό νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι 31 φορές υψηλότερο για τους ανεμβολίαστους. Και για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, είναι 16 φορές υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα CDC, πλήρως εμβολιασμένος κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι κάποιος όταν:

  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση των εμβολίων που χρειάζονται δύο δόσεις. Αυτά είναι τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca
  • Έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από το μονοδοσικό εμβόλιο (είναι το Janssen/Johnson & Johnson)

Εάν δεν πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θεωρείστε εμβολιασμένοι, ανεξαρτήτως της ηλικίας σας, τονίζουν τα CDC.

Συνολική αξιολόγηση

Η νέα ανάλυση των CDC αποτελεί την πρώτη συνολική αξιολόγηση που πραγματοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει ο κορωνοϊός αναλόγως με την εμβολιαστική κατάσταση.

Τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς αφορούν 14 πολιτείες που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, τα στοιχεία για τις νοσηλείες αφορούν 13 αμερικανικές πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα, η γενική διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky επέστησε την προσοχή των ανεμβολίαστων πολιτών. «Ο κορωνοϊός δεν είναι ανόητος. Αργά ή γρήγορα, θα σας φτάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: iStock