Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύετε να εκδηλώσετε long COVID; Εξαρτάται από τις μέρες που μείνατε στο κρεβάτι

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Ο ρόλος των εμβολίων και της ψυχικής διάθεσης.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πιθανότερο να ταλαιπωρεί επί μήνες ή χρόνια τους ασθενείς που την πέρασαν βαριά, ακόμα κι αν δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να αναπτύξουν long COVID εξαρτώνται από τις μέρες που αναγκάστηκαν να μείνουν στο κρεβάτι για να συνέλθουν. Όσο περισσότερες ήταν, τόσο πιθανότερη η long COVID.

Ως εμμένουσα ή επίμονη ή long COVID περιγράφεται η ύπαρξη εμμενόντων συμπτωμάτων για περισσότερο από 3 μήνες μετά την οξεία φάση της λοίμωξης.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 64.8880 Σκανδιναβούς, άλλους εκ των οποίων νόσησε ο κορωνοϊός και άλλους όχι. Όσοι νόσησαν, διαγνώστηκαν θετικοί μεταξύ Απριλίου 2020 και Αυγούστου 2022.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Regional Health – Europe. Οι εθελοντές κατάγονταν από Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί έως και 27 μήνες.

Συνολικώς οι 22.382 (ποσοστό 34,5%) νόσησαν από τον κορωνοϊό. Το 28% χρειάσθηκε να παραμείνουν στο κρεβάτι για λίγες ή πολλές ημέρες. Ειδικότερα:

  • Το 18,4% παρέμειναν στο κρεβάτι επί 1-6 ημέρες
  • Το 9,6% επί 7 ημέρες ή περισσότερες

Λιγότερο από το 1% των εθελοντών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερο καιρό είχαν παραμείνει οι ασθενείς κλινήρεις στο σπίτι τους, τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν εμμένοντα συμπτώματα.

Ο κίνδυνος εμμένουσας COVID παρέμεινε αυξημένος επί έως και 27 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ήταν, δε, μέγιστος για όσους είχαν μείνει στο κρεβάτι επί 7 ή περισσότερες ημέρες για να συνέλθουν από την αρχική λοίμωξη.

Αντίστοιχα, στους ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο, εμμένοντα συμπτώματα καταγράφονταν επί έως και 22 μήνες.

Αντιθέτως, οι ασθενείς που δεν νόσησε βαριά ο κορωνοϊός και έτσι δεν έμειναν καθόλου στο κρεβάτι, δεν είχαν εμμένοντα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που συχνότερα ταλαιπωρούσαν για μήνες ή και χρόνια τους συμμετέχοντες ήταν κατά σειράν:

  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Ταχυπαλμία
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στη μέση
  • Έλλειψη ενεργητικότητας/κόπωση
  • Διαταραχές ύπνου

Εμβόλια και ψυχική διάθεση

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν εν μέρει ή πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19. Οι ερευνητές εξέτασαν και ξεχωριστά τα δεδομένα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ασθενείς, αλλά δεν βρήκαν κάποια διαφορά, έναντι των αρχικών ευρημάτων τους.

Επιπλέον, δεν βρήκαν στοιχεία ότι ο κορωνοϊός προκαλούσε συχνότερα εμμένοντα συμπτώματα σε όσους έπασχαν από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η επίμονη COVID-19 είναι ανεξάρτητη από την ψυχική διάθεση, λένε οι ερευνητές.

«Η εμμένουσα COVID-19 έχει μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, διότι προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς που νοσεί ο κορωνοϊός πρέπει να παρακολουθούνται επί έως και δύο χρόνια μετά τη διάγνωση. Αυτό ισχύει πρωτίστως για όσους είχαν περάσει βαριά την αρχική λοίμωξη», δήλωσε η ερευνήτρια Emily Joyce, διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του ακαδημαϊκού Karolinska Institutet, στην Σουηδία.

Φωτογραφία: iStock