Κορωνοϊός: Πόσο καιρό διατηρούνται τα αντισώματα των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
rapid
Τι έδειξε μελέτη στην οποία εξετάστηκε το 10% του πληθυσμού της Ισλανδίας για αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Πόσοι είχαν μολυνθεί, πόσοι το γνώριζαν. Τι σημαίνουν τα νέα ευρήματα για την ανοσία.

Οι ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία στους περισσότερους από αυτούς παραμένουν σταθερά επί τουλάχιστον 4 μήνες, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισλανδία.

Σε προγενέστερες μελέτες τα αντισώματα άρχιζαν να μειώνονται 1-2 μήνες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ερωτηματικά για τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχει η λοίμωξη.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Πόσο διαρκεί η ανοσία – Τι δείχνουν νέες μελέτες

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την βραχύβια ανοσία μετά την ανάρρωση

Τα νέα ευρήματα αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της ανοσίας. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, οι επιστήμονες θα έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη:

  • Για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό
  • Τη διάρκεια της ανοσίας που θα παρέχουν τα εμβόλια εναντίον του

Τι αποκάλυψαν τα τεστ

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 30.576 κατοίκους της Ισλανδίας (αντιστοιχούν στο περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού της). Στόχος της ήταν να εξακριβωθεί πόσοι έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό και αν απέκτησαν ανοσία εναντίον του.

Για τον σκοπό αυτό, οι εθελοντές της μελέτης υποβλήθηκαν σε τεστ αντισωμάτων, με βάση τα οποία οι ερευνητές υπολόγισαν ότι:

  • Ο νέος κορωνοϊός έχει μολύνει το 0,9% των Ισλανδών
  • Το 56% των κρουσμάτων είχαν διαγνωστεί επισήμως, με την πιο έγκυρη εξέταση, το PCR
  • Το 14% των κρουσμάτων είχαν τεθεί σε καραντίνα, αλλά δεν διαγνώστηκαν επισήμως (το PCR είτε ήταν ψευδώς αρνητικό είτε δεν το έκαναν)
  • Το 30% των κρουσμάτων δεν γνώριζαν καν ότι είχαν μολυνθεί. Το έμαθαν εκ των υστέρων

Τα αντισώματα

Από τους 1.215 Ισλανδούς, των οποίων η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός επιβεβαιώθηκε με PCR, το 91% είχαν αντισώματα. Αυτά αυξάνονταν σταθερά κατά τους πρώτους δύο μήνες από τη διάγνωση. Ύστερα παρέμειναν σταθερά και εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο στους τέσσερις μήνες από τη λοίμωξη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, διεξήχθη σε έναν ομοιογενή πληθυσμό από μία μεμονωμένη χώρα. Επομένως τα ευρήματά της μπορεί να είναι διαφορετικά σε πιο ετερογενείς πληθυσμούς, τονίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο μήνυμά της είναι πως οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν ανοσία. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν αυτή μπορεί να τους προστατεύσει από νέα λοίμωξη από τον ιό.