Κορωνοϊός: Πόσο καιρό διαρκεί η COVID-19. Ευρήματα-σοκ από νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι παρατηρήθηκε σε δεκάδες νεαρούς και μεσήλικες Ελβετούς, ακόμα κι όταν δεν είχαν χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πόσοι και ποιοι είχαν συμπτώματα για μήνες.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν έρχεται και φεύγει σε λίγες ημέρες. Ακόμα κι αν κάποιος δεν χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, τα συμπτώματά της μπορεί να διαρκέσουν για πολύ καιρό. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσει νέα προβλήματα υγείας, τα οποία έως πρότινος δεν είχε.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα μελέτης στην Ελβετία, στην οποία εντάχθηκαν 431 εθελοντές. Ο κορωνοϊός τους νόσησε από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2020. Οι ερευνητές τους εξέτασαν έξι έως οκτώ μήνες αργότερα, για να καταγράψουν την πορεία της υγείας τους.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 26%) δήλωσαν ότι εξακολουθούσαν να ταλαιπωρούνται από συμπτώματα. Για τα συμπτώματα αυτά πολλοί είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια. Αρκετοί ασθενείς εξ άλλου είχαν χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο εξαιτίας τους.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη πως η Covid-19 θα οδηγήσει τελικά σε μια νέα υγειονομική κρίση. Η κρίση αυτή θα αφορά την φροντίδα και την περίθαλψη των ατόμων με μακροχρόνια συμπτώματα, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μάλιστα όσο πιο σοβαρή ήταν η λοίμωξή τους αρχικά, τόσο περισσότερη φροντίδα είναι πιθανό να χρειασθούν στη συνέχεια.

Η νέα μελέτη

Αυτό υποδηλώνει και η νέα μελέτη. Οι 431 εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν ήταν νέοι και μεσήλικες (ηλικίες 33-58 ετών). Οι μισοί ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι, εξ άλλου, ήσαν κατά τα άλλα υγιείς (μόνο ο ένας στους τρεις είχαν υποκείμενα νοσήματα).

Κατά την έναρξη της λοίμωξης, ο κορωνοϊός προκάλεσε συμπτώματα στους 385 από αυτούς (σχεδόν 90%). Ο καθένας τους ανέφερε 3-8 συμπτώματα, τα οποία ο ένας στους τρεις περιέγραψε ως «σοβαρά» ή «πολύ σοβαρά». Παρ’ όλα αυτά, μόνο 81 εθελοντές (το 19% του συνόλου) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο για 4-15  ημέρες.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα κατά την οξεία φάση της Covid-19 ήταν:

  • Κόπωση (αναφέρθηκε από το 55% των ασθενών)
  • Δύσπνοια ποικίλης βαρύτητας (αναφέρθηκε από το 25% των ασθενών)
  • Κατάθλιψη (αναφέρθηκαν συμπτώματα από το 26% των ασθενών)

Τέσσερις στους δέκα με προβλήματα

Έξι έως οκτώ μήνες αργότερα, οι 111 από τους ασθενείς (το 26%) ανέφεραν πως δεν είχαν αναρρώσει πλήρως. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν:

  • Το 23,4% των συμμετεχόντων οι οποίοι ΔΕΝ είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο
  • Το 35,8% των συμμετεχόντων που είχαν αρχικά νοσηλευθεί στο νοσοκομείο

Υπήρχαν όμως και ασθενείς οι οποίοι ανέφεραν πως είχαν παρουσιάσει προβλήματα υγείας, τα οποία έως πρότινος δεν είχαν. Το συνολικό ποσοστό των ασθενών στους οποίους ο κορωνοϊός προκάλεσε νέα ή μακροχρόνια συμπτώματα έφτασε το 39% του συνόλου.

Επιπλέον, το 40% των εθελοντών είπαν ότι μετά την οξεία φάση της Covid χρειάσθηκαν τουλάχιστον μία φορά συμβουλή από έναν γιατρό για τα συμπτώματά τους. Ειδικά, δε, μεταξύ όσων είχαν νοσηλευθεί αρχικά στο νοσοκομείο, το 10% χρειάσθηκαν νέα νοσηλεία.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που ανέφεραν οι 111 ασθενείς με εμμένουσα Covid-19 (long Covid) ήταν:

  • Κόπωση (12% των ασθενών)
  • Βήχας (10%)
  • Πονόλαιμος (9%)
  • Πονοκέφαλος (9%)

Επιπλέον, διαταραχή γεύσης και όσφρησης ανάφερε το 5% των ασθενών, ενώ το 1% είχε δερματικό εξάνθημα.

Ανά φύλο και ηλικία

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός έχει διαφορετικές επιπτώσεις αναλόγως με το φύλο και την ηλικία. Έτσι, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ατελή ανάρρωση κατά την αξιολόγηση των 6-8 μηνών.

Οι νεότεροι ασθενείς και οι γυναίκες ήταν επίσης πιθανότερο να αναφέρουν κόπωση, σε σύγκριση με τους μεσήλικες και τους άνδρες. Ειδικότερα, τα άτομα ηλικίας 18-39 ετών ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν μακροχρόνια κόπωση.

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερης ηλικίας αναρρώσαντες, οι γυναίκες και όσοι αρχικά είχαν νοσηλευθεί είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραπονούνται για εμμένουσα δύσπνοια. Το ίδιο ίσχυε και για όσους είχαν περιττά κιλά και συννοσηρότητες.

Τέλος, οι γυναίκες και οι μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο οι νέοι ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από στρες.

Τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν την ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία των συστημάτων υγείας, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα κύματα των ασθενών με εμμένουσα Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Milo Puhan, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

 

Φωτογραφία: iStock