Κορωνοϊός: Πόσες πιθανότητες έχετε να κολλήσετε στο αεροπλάνο, σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε νέα μελέτη του ΜΙΤ για τις πιθανότητες μόλυνσης κατά τα αεροπορικά ταξίδια. Πότε διεξήχθη η μελέτη και ποιες είναι οι διαφορές με τις παρούσες συνθήκες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Έχετε προγραμματίσει ταξίδι με αεροπλάνο για τις διακοπές σας; Αν ναι, καλό είναι να ξέρετε αν και πόσο κινδυνεύετε να σας μολύνει ο κορωνοϊός, καθώς θα κληθείτε να περάσετε αρκετή ώρα σε περιορισμένο χώρο με δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα άτομα.

Τους σχετικούς υπολογισμούς έκαναν επιστήμονες από το περίφημο Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το ΜΙΤ), με βάση δεδομένα από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021. Αν και οι συνθήκες έκτοτε έχουν αλλάξει ριζικά, τα ευρήματά τους δίνουν μια πολύ καλή ιδέα για το μέγεθος του κινδύνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιθανότητες να μολυνθεί ένας επιβάτης ήταν 1 στις 1.000 κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας (τον χειμώνα 2020-2021). Αυτό όμως ίσχυε όταν η πτήση ήταν γεμάτη (χωρίς κενά μεταξύ των επιβατών).

Οι πιθανότητες αυτές μειώνονταν κατακόρυφα σε 1 στις 6.000 όταν:

  • Η πτήση ήταν γεμάτη κατά το ήμισυ
  • Η πανδημία βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδά της (καλοκαίρι του 2020)

Τι έχει αλλάξει

Είναι σαφές ότι σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, λένε οι ερευνητές. Κατ’ αρχάς, ο κορωνοϊός που κυκλοφορεί σήμερα, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τον πρώτο ιό. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο και κάθε εβδομάδα μολύνονται πάνω από 120.000 άνθρωποι.

Επιπλέον, η χρήση μάσκας στο αεροπλάνο δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Για την ακρίβεια, στην χώρα μας έπαψε να είναι την 1η Ιουνίου 2022. Παραμένει όμως η σύσταση για χρήση της όπου κρίνεται απαραίτητο, ιδίως απ’ όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μία άλλη διαφορά παγκοσμίως είναι ότι πλέον δεν διατηρούνται κενά καθίσματα στα αεροπλάνα.

Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι έως πρότινος. Ωστόσο οι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, επομένως διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Health Care Management Science. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι την περίοδο που κάλυψε η μελέτη τους πέταξαν με αεροπλάνο 204 εκατομμύριο άτομα εντός ΗΠΑ. Με βάση τους υπολογισμούς τους, ο κορωνοϊός πρέπει να μόλυνε 100.000 από αυτούς.

Φωτογραφία: iStock