Κορωνοϊός: Πως μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει νέα δεδομένα στη ζωή μας και το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα γι' αυτήν, ποια δεν είναι πια τόσο συχνά όσο νομίζουμε. Γιατί εφιστούν την προσοχή οι ειδικοί.

Πριν από δύο χρόνια, ένας βήχας ή ένας πυρετός δύσκολα μας ανησυχούσαν. Σήμερα όμως, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, τα ίδια συμπτώματα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε μη τυχόν και έχουμε μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό.

Στις αρχές της πανδημίας, τα συμπτώματα αυτά ήταν εξαιρετικά ύποπτα. Το ίδιο και η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ή/και της γεύσης (αγευσία), η δύσπνοια και η κόπωση. Τί ισχύει όμως σήμερα, ενάμιση χρόνο αργότερα, και με το στέλεχος Δέλτα να επικρατεί;

Όπως εξηγούν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), κατ’ αρχάς το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα. Πιστεύεται ότι είναι  κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτικό απ’ όσο τα προηγούμενα.

Η αιτία αυτού του φαινομένου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα φέρει ορισμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του, που  μπορεί να διευκολύνουν την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα. Έχει βρεθεί επίσης μία μετάλλαξη που μπορεί να το βοηθήσει να συνδυαστεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί.

Με αυτό τον τρόπο, ο κορωνοϊός είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα κύτταρα και να διαφεύγει της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός φαίνεται επίσης ότι επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους ανθρώπους. Μελέτες στη Βρετανία έδειξε ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από αυτό.

Πιο έντονα, πιο γρήγορα, πιο σοβαρά

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που παρατηρούνται στα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτά φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εκδηλώνονται ταχύτερα.

Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να είναι πιθανότερο να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν το στέλεχος Δέλτα. Μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από το στέλεχος Άλφα (βρετανική μετάλλαξη).

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ύποπτο για Covid-19 στους εμβολιασμένους αυτό το σύμπτωμα

Επιπλέον, τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη COVID-19 από το στέλεχος Δέλτα είναι διαφορετικά από εκείνα που γνωρίζαμε έως σήμερα. Ειδικότερα συμπεριλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμο
  • Ρινική καταρροή (συνάχι)
  • Πυρετό

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά. Η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα 10 συχνότερα συμπτώματα.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι ασθενείς μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα του στελέχους Δέλτα με ένα κοινό κρυολόγημα. Έτσι, μπορεί να μην θέσουν τον εαυτό τους σε καραντίνα, ούτε να σπεύσουν να εξεταστούν αμέσως. Κάτι τέτοιο, όμως, συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.

Πώς να προστατευτούμε

Ο εμβολιασμός ήταν και παραμένει το καλύτερο μέτρο προστασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με το στέλεχος Δέλτα. Μειώνουν επίσης κατά 96% την ανάγκη νοσηλείας, εάν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος.

Αντίστοιχα, δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικές ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Φωτογραφία: iStock