Κορωνοϊός: Ύποπτο για Covid-19 στους εμβολιασμένους αυτό το σύμπτωμα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτουν δεδομένα από μεγάλη βρετανική μελέτη. Ποιο σύμπτωμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια έναντι της Covid-19, αλλά όχι στους ανεμβολίαστους.

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί ένα νέο, απρόσμενο σύμπτωμα στους ανθρώπους που μολύνει μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας στοιχεία από μία βάση δεδομένων με περισσότερα από 4,66 εκατομμύρια εθελοντές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φτάρνισμα είναι μια συχνή ένδειξη λοίμωξης στους εμβολιασμένους.

«Το φτάρνισμα φυσιολογικά δεν αποτελεί σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου. «Είναι πολύ πιθανότερο να προκληθεί από το κοινό κρυολόγημα ή μια αλλεργία».

Ειδικά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες, όταν πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν αλλεργική ρινίτιδα, είναι πιθανό κάποιος να αρχίσει να φταρνίζεται, πρόσθεσε.

Ωστόσο αυτό ισχύει για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα δεδομένα από την μελέτη ZOE COVID Study. Όταν παρουσιάζουν έντονο, ανεξήγητο φτάρνισμα οι  εμβολιασμένοι άνθρωποι, ενδέχεται να τους έχει μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

Τα συμπτώματα μετά τον εμβολισμό

«Τα εμβόλια έναντι της Covid-19 συμβάλλουν καθοριστικά στον έλεγχο της πανδημίας», ξεκαθάρισε ο Dr. Spector. «Δεν αποτελούν όμως πανάκεια, διότι δεν παρέχουν 100% προστασία. Επομένως υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό του».

Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα με τους ανεμβολίαστους ανθρώπους. Δηλαδή να παρουσιάσει βήχα, πυρετό ή δύσπνοια που είναι τα τρία κυριότερα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα όμως θα είναι πιο ήπια απ’ ό,τι αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Θα διαρκέσουν επίσης λιγότερο. Είναι εξ άλλου απειροελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει τόσο βαριά, ώστε να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, πολλοί απ’ όσους μολυνθούν μετά τον εμβολιασμό θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, πρόσθεσε ο Dr. Spector.

Παρ’ όλα αυτά, ανάμεσα σε όσους εκδηλώσουν συμπτώματα, πολλοί θα φταρνίζονται πάρα πολύ. Αυτό είναι απρόσμενο, δεδομένου ότι -όπως προαναφέρθηκε- ο κορωνοϊός φυσιολογικά δεν προκαλεί φτάρνισμα.

Τι να κάνετε

Αν λοιπόν έχετε κάνει τα εμβόλιά σας και αρχίσετε να φταρνίζεστε πολύ χωρίς λόγο, καλό είναι να παραμείνετε σπίτι, συνιστά ο καθηγητής. Αν το φτάρνισμα συνεχιστεί, ίσως πρέπει να κάνετε κάποιο τεστ για κορωνοϊό, ακόμα και self τεστ εν ανάγκη. Αν βγει θετικό, θα χρειαστείτε επιβεβαίωση σε εργαστήριο και βεβαίως να ενημερώσετε τον ΕΟΔΥ.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε είναι να καλύπτετε με το μανίκι σας το στόμα και τη μύτη σας κάθε φορά που φταρνίζεστε. Και αυτό διότι ο κορωνοϊός, όπως όλοι οι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδεται εύκολα με τον βήχα και το φτάρνισμα. Αν λοιπόν είστε μολυσμένοι, μπορεί να τον διασπείρετε στον χώρο σας. Και αν διαμένετε με ευπαθή ή ανεμβολίαστα άτομα, μπορεί να τα μολύνετε.

Να αποφεύγετε επίσης να αγγίζετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας, αν δεν απολυμαίνετε πρώτα τα χέρια σας, καταλήγει ο ειδικός.