Κορωνοϊός: Πως επηρεάζουν τα εμβόλια τα άτομα με επίμονα συμπτώματα Covid-19

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι συνέβη σε ομάδα ατόμων με μακροχρόνια συμπτώματα, όταν εμβολιάστηκαν 8 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19. Τι συμπτώματα τους ταλαιπωρούσαν. Πως επηρεάστηκε η ποιότητα ζωής τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι η μοναδική λύση για να απαλλαγούμε από αυτόν, αλλά πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι κατάλληλος γι’ αυτούς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όσοι νόσησαν εξαιτίας του και εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα, παρότι έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ανάρρωσαν.

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από μακροχρόνια Covid-19 (long-haul Covid-19). Η κατάσταση αυτή είναι πολύ συχνή μεταξύ όσων έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Είναι όμως συχνή και σε ανθρώπους οι οποίοι εκδήλωσαν ήπιας βαρύτητας λοίμωξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 10% όσων νοσούν ήπια έως μέτρια από τον κορωνοϊό, υποφέρουν επί μήνες από συμπτώματα.

Τα πιο συνηθισμένα μακροχρόνια συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός είναι:

  • Κόπωση
  • Δυσκολίες στην αναπνοή
  • Απώλεια της όσφρησης
  • Φτωχή ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής
  • Μυαλγίες
  • Δέκατα
  • Πονοκέφαλος

Δεκάδες συμπτώματα

Μπορεί άραγε τα εμβόλια έναντι του ιού να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα; Μια πρώτη απάντηση επ’ αυτού δίνει μια νέα μικρή μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία. Σε αυτήν συμμετείχαν συνολικώς 163 πάσχοντες από μακροχρόνια Covid-19. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός επί τουλάχιστον 8 μήνες πριν ενταχθούν στη μελέτη.

Τα τρία τέταρτα από αυτούς εξακολουθούσαν να νιώθουν έντονη κόπωση. Περίπου έξι στους δέκα παρουσίαζαν ακόμα κρίσεις δύσπνοιας. Η αϋπνία δυσκόλευε τις νύχτες των μισών εθελοντών.

Κάθε ασθενής είχε κατά μέσον όρο τέσσερα διαφορετικά συμπτώματα. Σε όλους μαζί, εξ άλλου, ο κορωνοϊός προκαλούσε 159 (!) διαφορετικά συμπτώματα και ενοχλήματα, που μείωναν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Οι 44 από αυτούς έκαναν μία δόση από τα εμβόλια της Pfizer ή της AstraZeneca. Οι ερευνητές όμως δεν γνώριζαν ποιοι ασθενείς ήταν αυτοί. Έναν μήνα αργότερα αξιολόγησαν και τους 163 συμμετέχοντες στη μελέτη τους. Όταν τελείωσε η αξιολόγηση, έμαθαν ποιοι ήταν οι εμβολιασμένοι.

Τα αποτελέσματα

Η αξιολόγηση έδειξε πως στους περισσότερους συμμετέχοντες, τα εμβόλια δεν επιδείνωναν τα μακροχρόνια συμπτώματα. Ειδικότερα, μεταξύ όσων εμβολιάσθηκαν έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, περισσότεροι από 8 στους 10 εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα ένα μήνα αργότερα.

Ωστόσο σχεδόν οι επτά στους δέκα είπαν ότι η κατάστασή τους παρέμενε πρακτικά η ίδια. Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις (το 23%) είπαν ότι γενικώς αισθάνονται καλύτερα.

Λιγότερο από το 6% ανέφεραν ότι είχαν ενταθεί τα προβλήματά τους. Κανένας, όμως, δεν είπε ότι είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ, ώστε να μειωθεί κι άλλο η ποιότητα της ζωής του.

Τα προαναφερθέντα ευρήματα ήταν παρόμοια και με τα δύο εμβόλια που χορηγήθηκαν στην παρούσα μελέτη.

Παροδική ανοσία με τη φυσική νόσο

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει πως οι αναρρώσαντες από την Covid-19 με μακροχρόνια συμπτώματα, δεν παρουσιάζουν επιδείνωση μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Fergus W. Hamilton, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Αυτό είναι σημαντικό διότι όλοι οι αναρρώσαντες πρέπει να εμβολιάζονται, για να αποκομίζουν τη μέγιστη προστασία έναντι του επικίνδυνοι ιού».

Όπως εξήγησε, τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η φυσική νόσος παρέχει παροδική ανοσία έναντι του ιού. Ωστόσο ο κορωνοϊός μπορεί μελλοντικά να ξαναμολύνει τους αναρρώσαντες, αφού η φυσική ανοσία τους φθίνει προοδευτικά. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γεγονός των συνεχών μεταλλάξεων του ιού. Τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται ότι προστατεύουν από πολλές από αυτές. Επομένως, ακόμα κι αν κάποιος έχει περάσει την Covid-19, συνιστάται να κάνει μία δόση εμβολίου εναντίον της.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.