Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει τους ασθενείς με διαβήτη – Ποιοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη που κατέγραψε την έκβαση διαβητικών ασθενών μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού. Στο 3% των περιπτώσεων ο διαβήτης διαγιγνώστηκε μετά την εισαγωγή!

Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί σοβαρή νόσο σε περισσότερους από τρεις στους δέκα διαβητικούς που οδηγεί στο νοσοκομείο και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τις πρώτες κιόλας ημέρες εισαγωγής τους στο νοσοκομείο.

Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται πως σχετίζεται με τη σοβαρότητα του διαβήτη, καθώς οι ασθενείς με διαβητικές επιπλοκές είχαν υψηλότερη θνησιμότητα. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης αναλογικά με άλλους παράγοντες, όπως η  παχυσαρκία.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από νέα μελέτη, στην οποία καταγράφηκε σε 1.317 πάσχοντες από διαβήτη η έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μέσα σε επτά ημέρες από την εισαγωγή των διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο, λόγω του Covid-19:

  • Περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 10,3%) είχαν χάσει τη ζωή τους
  • Περισσότεροι από δύο στους δέκα (το 20,3%) είχαν διασωληνωθεί και νοσηλεύονταν στην εντατική, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
  • Το 18% είχαν πάρει εξιτήριο

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει πως επηρεάζει ο κορωνοϊός τους ασθενείς με διαβήτη, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Γαλλία, οι οποίοι εξέτασαν την έκβαση όλων των ασθενών με διαβήτη που νοσηλεύθηκαν τον Μάρτιο σε 53 γαλλικά νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά).

Το προφίλ των ασθενών

Το 89% των ασθενών που καταγράφηκαν έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη. Το 3% έπασχαν από τύπου 1 και οι υπόλοιποι από άλλους τύπους διαβήτη (π.χ. διαβήτη κύησης). Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 70 έτη, ενώ τα δύο τρίτα (το 65%) ήσαν άνδρες.

Στο 3% των περιπτώσεων ο διαβήτης διαγιγνώσθηκε μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός!

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν οι ασθενείς είχαν μακροαγγειακές ή μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν:

  • Το 47% των ασθενών είχαν μικροαγγειακές επιπλοκές (μάτια, νεφρούς, νεύρα)
  • Το 41% των ασθενών είχαν μακροαγγειακές επιπλοκές (καρδιά, εγκέφαλος, πόδια)

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνια ασθένεια και μακροπρόθεσμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Οι μικροαγγειακές επιπλοκές του αναπτύσσονται όταν προκαλέσει βλάβη στις μικρές αρτηρίες του σώματος. Οι μακροαγγειακές όταν πληγούν οι μεγάλες. Οι μικροαγγειακές επιπλοκές συνήθως προηγούνται.

Οι παράγοντες κινδύνου

Στην νέα μελέτη, η παρουσία των διαβητικών επιπλοκών διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου κατά την πρώτη εβδομάδα της νοσηλείας.

Η προχωρημένη ηλικία επίσης αύξανε το κίνδυνο. Ειδικότερα, οι πιθανότητες θανάτου ήταν 14πλάσιες στις ηλικίες άνω των 75 ετών, έναντι εκείνων κάτω των 55 ετών.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου ήταν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η δύσπνοια. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις τριπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου.

Τα περιττά κιλά επίσης φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο. Μάλιστα, όσο περισσότερα είχαν οι ασθενείς με διαβήτη, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν βαριά νόσο ή/και να χάσουν τη ζωή τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και παχύσαρκους διαβητικούς, λένε οι ερευνητές. Είναι επίσης πιο επικίνδυνος για τους ασθενείς με μακροχρόνιο διαβήτη και επιπλοκές εξαιτίας του. Αν, μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί έχουν και ΧΑΠ, ίσως είναι ακόμα πιο ευάλωτοι στη βαριά λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σημειώνεται ότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το κάπνισμα είναι η αιτία της ΧΑΠ.

Δεν υπάρχει κίνδυνος από τα φάρμακα

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η έκβαση των ασθενών δεν επηρεαζόταν από την ινσουλίνη ή τις άλλες θεραπείες που λάμβαναν. Επομένως, οι ασθενείς με διαβήτη δεν πρέπει να διακόπτουν την αντιδιαβητική αγωγή τους, φοβούμενοι ότι σχετίζεται με πιο βαριά λοίμωξη από τον κορωνοϊό Covid-19, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν να δημοσιεύσουν το καλοκαίρι μελέτη με σχεδόν 3.000 διαβητικούς ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν λόγω κορωνοϊού. Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και καταγράφει την έκβαση στις 28 ημέρες από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.