Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει το σωματικό βάρος την εξέλιξη της νόσου

  • Iatropedia newsroom
σωματικό βάρος
Η έκβαση είναι διαφορετική αναλόγως με το επίπεδο του σωματικού βάρους. Τι έδειξε μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα συνοψίζουν διακεκριμένοι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάζει την πορεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ οι οποίοι εξέτασαν την έκβασή της σε χιλιάδες ασθενείς.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει το σωματικό βάρος με την λοίμωξη Covid-19. Ωστόσο οι προγενέστερες είχαν εστιαστεί στην παχυσαρκία. Στην παρούσα μελέτη, όμως, εξετάστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε συνάρτηση με την έκβαση των ασθενών.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές από 18,6 μέχρι 24,9 θεωρούνται φυσιολογικές. Από 25 έως 29,9 σημαίνουν πως το άτομο είναι υπέρβαρο. Πάνω από 30 σημαίνουν παχυσαρκία, με τις τιμές πάνω από 40 να ισοδυναμούν με νοσογόνο (κακοήθη) παχυσαρκία.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πιθανότερο να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στη νέα μελέτη, όμως, εξετάστηκε γενικώς ο ΔΜΣ σε συνάρτηση με την έκβαση της λοίμωξης.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Obesity. Τα συνοψίζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η νέα μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε 10.861 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 65 έτη και το 59,6% ήσαν άνδρες.

Οι γιατροί εξέτασαν το σωματικό βάρος τους και διαπίστωσαν ότι:

  • Το 2,2% ήταν λιποβαρείς (είχαν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και ΔΜΣ κάτω από 18,5)
  • Το 23,1% είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5 έως 24,9)
  • Το 37% ήταν υπέρβαροι (είχαν ΔΜΑ από 25 έως 29,9)
  • Το 37,7% ήταν παχύσαρκοι (είχαν ΔΜΣ πάνω από 30)

Συνολικά 2.220 ασθενείς (το 20,4% του συνόλου) χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Επιπλέον, 2.596 ασθενείς (το 23,9%) έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε ότι στις διαφορετικές κατηγορίες του ΔΜΣ υπήρχε σημαντική διαφορά τόσο στην ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής όσο και στη θνητότητα. Ειδικότερα:

  • Μηχανική υποστήριξη της αναπνοής χρειάσθηκε το 12,4% των ασθενών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και το 73,8% των παχύσαρκων
  • Η θνησιμότητα στους λιποβαρείς ασθενείς ήταν 39,2%, ενώ στους παχύσαρκους 62,9%

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΔΜΣ κάτω από 18,5 είχαν πιο αυξημένο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι εκείνοι με νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 40). Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους ασθενείς φυσιολογικού βάρους:

  • Οι ασθενείς με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν
  • Οι πολύ παχύσαρκοι ασθενείς είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν ικανοποιητική εξήγηση στο γεγονός αυτό, αλλά το απέδωσαν πιθανώς στην γενικευμένη ασθενικότητα των ασθενών αυτών.

Επομένως, η λοίμωξη COVID-19 έχει δυσμενέστερη πρόγνωση, τόσο στους παχύσαρκους ασθενείς όσο και στους λιποβαρείς.