Κορωνοϊός: Πως εξελίσσεται το εγκεφαλικό επεισόδιο στους ασθενείς με Covid-19

 • Ρούλα Τσουλέα
εγκεφαλικό επεισόδιο
Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στη μελέτη συμμετείχαν και δύο ελληνικές πανεπιστημιακές κλινικές.

Ο κορονοϊός Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο δυστυχώς είναι πιο σοβαρό και με χειρότερη έκβαση, επιβεβαιώνει μια νέα, διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχαν και ασθενείς από την Ελλάδα.

Όπως έδειξε, οι ασθενείς με Covid-19 που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σωματικής αναπηρίας. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο στους ασθενείς με Covid-19

Κορωνοϊός vs γρίπη: Ποιο αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός σχετίζεται με εξαιρετικά επικίνδυνο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Stroke, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών (ASA).

Τα ευρήματα

Η σύγκριση έδειξε πως το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:

 • Ήταν πιο σοβαρό. Η μέση βαθμολογία των ασθενών ήταν 10 σε μία ειδική κλίμακα σοβαρότητας (λέγεται κλίμακα NIHSS). Η αντίστοιχη βαθμολογία στους ασθενείς χωρίς Covid-19 ήταν 6.
 • Προκαλούσε πιο σοβαρή σωματική αναπηρία. Η μέση βαθμολογία σε μία άλλη ειδική κλίμακα (κλίμακα mRS) ήταν 4. Στους ασθενείς χωρίς Covid-19 η μέση βαθμολογία ήταν 2.
 • Είχε αυξημένη θνησιμότητα. Πέθαναν συνολικώς 48 από τους ασθενείς (το 27,6%) με κορωνοϊό. Οι 22 πέθαναν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και οι 26 από το εγκεφαλικό καθ' εαυτό.

Μάλιστα, οι 49 από τους ασθενείς με Covid-19 παρουσίαζαν σοβαρή αναπηρία όταν πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι πιθανές αιτίες

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για τα προαναφερθέντα ευρήματα. Η μία είναι ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, συνήθως είναι πιο βαριά όταν εισάγονται στο νοσοκομείο.  Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί την χειρότερη έκβασή τους.

Επιπλέον, η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει πολλά συστήματα και όργανα. Έτσι μπορεί να προκαλέσει:

 • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας
 • Καρδιακές αρρυθμίες
 • Οξεία καρδιακή βλάβη
 • Σοκ
 • Πνευμονική εμβολή
 • Σύνδρομο έκκρισης κυτταροκινων
 • Δευτερογενείς λοιμώξεις

Όλες αυτές οι επιπλοκές μπορεί να επιβαρύνουν την ήδη βαριά κατάσταση των ασθενών, λένε οι ερευνητές. «Έχει ζωτική σημασία να υπάρξει εγρήγορση πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο  και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μετά από αυτήν», τονίζουν στο άρθρο τους.

«Τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια σχετίζονται συνήθως με κακή πρόγνωση. Παράλληλα, υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης με τεχνικές επανασηραγγοποίησης. Επομένως, η εξακρίβωση της συσχέτισης μεταξύ της λοίμωξης COVID-19 και σοβαρού οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου των μεγάλων αγγείων καθίσταται επιτακτική. Μπορεί να αλλάξει δραματικά την κλινική πρακτική την εποχή της πανδημίας COVID-19», σχολίασαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Ελένη Κορομπόκη, Ιωάννης Ντάνασης και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν