Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το εγκεφαλικό στους ασθενείς με Covid-19

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι έχει επταπλάσια θνησιμότητα από τη συνηθισμένη. Δεν είναι όμως πιο συχνό στους ασθενείς με Covid-19. Ποιος είναι ο ρόλος της θρόμβωσης.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν, όμως, εκδηλωθεί το εγκεφαλικό, μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνει λιγότερο από το 1% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Εν τούτοις, οι ασθενείς αυτοί έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους δεν νοσούν από κορωνοϊό όταν παθαίνουν εγκεφαλικό.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία ασυνήθη, αλλά σημαντική επιπλοκή του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Shadi Yaghi. Ο Dr Yaghi είναι επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Κατέληξαν περισσότεροι από έξι στους δέκα

Ο Dr Yaghi και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από 3.556 ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονταν σε μεγάλο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης την περίοδο 15 Μαρτίου-19 Απριλίου 2020. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 32 (ποσοστό 0,9%) υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες τους συνέκριναν με πάσχοντες από εγκεφαλικό, τους οποίους δεν είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν, η έκβαση ήταν χειρότερη για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Αφ’ ενός είχαν παρουσιάσει πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι οι ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Αφ’ ετέρου η θνησιμότητα μεταξύ τους έφτασε το 63%, έναντι 9% στους ασθενείς χωρίς κορωνοϊό. Όταν, εξ άλλου, εξέτασαν τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό πριν την πανδημία, διαπίστωσαν ότι ήταν μόλις 5%!

Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι διαφορές αυτές οφείλονται στην αύξηση των θρομβώσεων που επιφέρει ο κορωνοϊός Covid-19. «Τα ευρήματά μας παρέχουν πειστικές ενδείξεις πως η εκτεταμένη θρόμβωση του αίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους ασθενείς με Covid-19», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr Jennifer Frontera, καθηγήτρια Νευρολογίας στο NYU.

Η Dr Frontera πρόσθεσε πως πιθανώς η χορήγηση αντιθρομβωτικών ή αιμολυτικών φαρμάκων μπορεί να μειώνει την ασυνήθιστη σοβαρότητα των εγκεφαλικών στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν