Κορωνοϊός: Οι χειμερινές ιώσεις ίσως επηρεάζουν την πορεία του

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Το κοινό κρυολόγημα (ιώσεις) μπορεί να «εκπαιδεύει» τον οργανισμό να αναγνωρίζει και τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Γερμανία ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός Covid-19 είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο στους ανθρώπους που κατά το παρελθόν έχουν νοσήσει από τους διάφορους άλλους κορωνοϊούς που προκαλούν ιώσεις (κοινό κρυολόγημα).

Από την αρχή της επιδημίας οι επιστήμονες έλεγαν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι ο έβδομος που προσβάλλει τον άνθρωπο. Τέσσερις προγενέστεροι ανήκουν στην μεγάλη ομάδα των ιών που προκαλούν τις ιώσεις του χειμώνα. Και άλλοι δύο προκάλεσαν την τελευταία 20ετία τις μικροεπιδημίες SARS και MERS.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους κορωνοϊούς του κρυολογήματος, ενδεχομένως είναι παρόμοια με αυτή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επομένως η παρατεταμένη ανοσία στους κορωνοϊούς που προκαλούν ιώσεις, ίσως δρα έως ένα βαθμό προστατευτικά έναντι της νόσου από τον νέο ιό, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί τα μικρά παιδιά είναι προστατευμένα από τον νέο ιό. Στην προσχολική και σχολική ηλικία τα μικρά παιδιά μπορεί να εκδηλώνουν έως και 12 ιώσεις τον χρόνο. Ανάμεσά τους κάποιες μπορεί να προκαλούνται από κλασικούς κορωνοϊούς.

Οι Γερμανοί επιστήμονες βρήκαν ότι περίπου οκτώ στους δέκα ανθρώπους έχουν κάποια προστασία από τον νέο ιό. Αυτή διαπιστώθηκε ότι οφείλεται στις ιώσεις που πέρασαν κατά το παρελθόν.

«Η αντίδραση του οργανισμού στον νέο κορωνοϊό ίσως σχετίζεται με την γενική ανοσία του στους κορωνοϊούς», σχολίασε ο σερ John Bell,  καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία ότι πολλοί ανήλικοι αλλά και νεαροί ενήλικες διαθέτουν ήδη στο ανοσοποιητικό τους Τ-κύτταρα που αναγνωρίζουν τους κοινούς κορωνοϊούς. Ίσως αυτά τα κύτταρα τους παρέχουν κάποια προστασία και έναντι του νέου ιού».

Η νέα μελέτη

Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen, εξέτασαν δείγματα αίματος από 365 εθελοντές. Οι 180 από αυτούς είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και οι υπόλοιποι όχι.

Οι ερευνητές εξέθεσαν το αίμα όλων των εθελοντών στο νέο κορωνοϊό. Όπως ήταν αναμενόμενο, των αίμα όσων ήδη είχαν αρρωστήσει, ανέπτυξε μια πολύ πιο ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση. Το απρόσμενο εύρημα, όμως, ήταν ότι παρατηρήθηκε αντίστοιχη ανοσοποιητική αντίδραση και στο 81% των δειγμάτων από άτομα που δεν είχαν αρρωστήσει από τον νέο ιό.

Συνεχίζοντας τις αναλύσεις τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δείγματα αυτά έφεραν αντισώματα έναντι ενός ή περισσότερων από τους τέσσερις κορωνοϊούς που προκαλούν ιώσεις. Οι κορωνοϊοί αυτοί είναι οι:

  • OC43
  • 229E
  • NL63
  • HKU1

Επομένως οι κορωνοϊοί που προκαλούν ιώσεις ενδέχεται να παρέχουν μια «λειτουργική βάση» για ανοσία έναντι της λοίμωξης Covid-19, γράφουν οι ερευνητές.

Τα Τ-κύτταρα

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους εστιάζεται σε έναν τύπο ανοσίας για τον οποίο δεν έχουν λεχθεί πολλά κατά την πανδημία. Ο τύπος αυτός είναι τα Τ-κύτταρα. Πρόκειται για ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παρέχουν μακροχρόνια προστασία από σοβαρές λοιμώξεις.

Ωστόσο τα Τ-κύτταρα δρουν βραδύτερα απ’ ό,τι τα αντισώματα. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να μην εμποδίσουν την μόλυνση από έναν ιό. Είναι όμως απαραίτητα για τον έλεγχο μιας λοίμωξης και τη μείωση των συμπτωμάτων της.

«Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι προκαλεί ισχυρή αντίδραση των Τ-κυττάρων ακόμα και στους ασυμπτωματικούς φορείς του», δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νόσων από το University College του Λονδίνου (UCL).

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον σέρβερ ερευνητικών εργασιών Research Square.