Κορωνοϊός: Ο θάνατος του Κόλιν Πάουελ δείχνει τους κινδύνους για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Από ποια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα έπασχε ο 84χρονος πρώην υπουργός εξωτερικός των ΗΠΑ. Γιατί έχασε τη ζωή του παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Τι είπαν οι δικοί του άνθρωποι και οι ειδικοί.

Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος πέθανε χθες από επιπλοκές της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος, έκανε θεραπεία για μία μορφή καρκίνου που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, δεν είχε προλάβει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοίνωσε η επί σειρά ετών βοηθός του, Peggy Cifrino.

Ο Πάουελ, που ήταν 84 ετών, είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer τον περασμένο Φεβρουάριο. Έπασχε από πολλαπλούν μυέλωμα, μία μορφή αιματολογικής κακοήθειας που διαταράσσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την αντιμετώπισή του βρισκόταν υπό ενεργό θεραπεία τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ο Πάουελ έπασχε επίσης από αρχικού σταδίου νόσο Πάρκινσον, μία νευροεκφυλιστική ασθένεια.

«Είχε προγραμματίσει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, όταν τον μόλυνε ο κορωνοϊός», είπε η κυρία Cifrino. «Δεν μπορούσε πια να πάει στο ραντεβού. Επειδή ένιωθε αδιάθετος, πήγε στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε».

Πολύ υψηλού κινδύνου

Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου στους υγιείς ανθρώπους. Στους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, όμως, μπορεί να μην αποδώσουν τόσο καλά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Μία από αυτές είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature τον περασμένο Ιούλιο. Όπως είχε δείξει, μόνο το 45% των πασχόντων από πολλαπλούν μυέλωμα ανταποκρίνονται επαρκώς στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Το 22% έχουν μερική ανταπόκριση και το ένα τρίτο καμία.

«Ο Κόλιν Πάουελ αντιπροσώπευε την πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα απ’ όλες», είπε ο Dr. Jonathan Reiner, ιατρικός αναλυτής στο CNN και καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington. «Ήταν πάνω από 80 ετών, έπασχε από καρκίνο και έκανε ενεργό θεραπεία για τον καρκίνο του. Και τα τρία σχετίζονται με εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Επομένως, ανήκε στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός».

Πως επηρεάζει το μυέλωμα το ανοσοποιητικό

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία νόσος που αρχίζει από μία ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού, που λέγονται πλασματοκύτταρα. Όταν αυτά είναι υγιή, βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις τοξίνες, συμμετέχοντας στην παραγωγή αντισωμάτων.

Όλοι οι καρκίνοι αρχίζουν όταν τα κύτταρα αναπαράγονται (πολλαπλασιάζονται) ανεξέλεγκτα. Στο πολλαπλούν μυέλωμα αυτό συμβαίνει στα πλασματοκύτταρα.

«Τα παθολογικά πλασματοκύτταρα γεμίζουν τον μυελό των οστών και εκτοπίζουν όλα τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού», εξήγησε ο Dr. Drew Pardoll, καθηγητής Ογκολογίας & Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. «Αυτό έχει ως συνέπεια σημαντική εξασθένηση του ανοσοποιητικού».

Η θεραπεία που έκανε ο Πάουελ είναι πιθανό να εξασθένησα ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό του, πρόσθεσε. Σε αυτή την ευάλωτη κατάσταση τον προσέβαλλε ο κορωνοϊός, ο οποίος πολλαπλασιάστηκε ανεμπόδιστος στον οργανισμό του.

Δεν είναι αλάνθαστα, αλλά σωτήρια

Η ηλικία επίσης είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας, επιτίθεται πρωτίστως στους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Δυστυχώς, τα εμβόλια δεν προκαλούν πάντοτε επαρκή ανταπόκριση (ούτε) στους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ είχαν αναφερθεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2021  31.895 λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα για τις οποίες απαιτήθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 7.178 έχασαν τη ζωή τους. Οι 6.104 (το 85%) είχαν ηλικία πάνω από 65 ετών. Από τους 24.717 ασθενείς που ανέρρωσαν, οι 16.509 (το 67%) ήταν πάνω από 65 ετών.

Συνολικά, όμως, ο κορωνοϊός έχει κοστίσει στις ΗΠΑ πάνω από 740.000 ζωές. Είναι επομένως σαφές πως, μολονότι τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία, μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο θανάτου.