Κορωνοϊός: Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να επιδεινώσει την COVID-19

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες ασθενείς με COVID στην Καλιφόρνια. Ποιοι ρύποι σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο βαριάς λοίμωξης και νοσηλείας στο νοσοκομείο. Τι λένε οι ερευνητές.

Η σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου ζουν οι πάσχοντες, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 συσχετιζόταν με το ιστορικό έκθεσης των ασθενών σε ρύπους, όπως:

  • Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 2,5 μm (PM2.5)
  • Το διοξείδιο του αζώτου (NO2)

Η μελέτη έδειξε πως κάθε αύξηση της μέσης έκθεσης στα σωματίδια PM2.5 σε έναν χρόνο κατά 1,5 µg/m3, συνοδευόταν από αύξηση κατά 20-30% στον κίνδυνο:

  • Εισαγωγής στο νοσοκομείο
  • Εντατικής υποστήριξης της αναπνοής
  • Νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Αντίστοιχα, κάθε μέση αύξηση στην μηνιαία έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου κατά 3,3 ppb, σχετιζόταν με αύξηση κατά 12-18% των προαναφερθέντων κινδύνων.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Προσοχή στη ρύπανση, αν ζείτε στα αστικά κέντρα, προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ.

Τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 και το NO2 παράγονται από την επίγεια και εναέρια κυκλοφορία, τη βιομηχανική καύση και άλλες πηγές.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο μολυσμένος αέρας κοστίζει ετησίως πρόωρα τη ζωή σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στην μελέτη τους όλα τα άτομα που διαγνώσθηκαν με COVID-19 στον νοσηλευτικό οργανισμό Kaiser Permanente Southern California, μεταξύ 1/3/2020 και 31/8/2020.

Συνολικά επρόκειτο για 74.915 ασθενείς, μέσης ηλικίας 42,5 ετών. Το 54% εξ αυτών ήταν γυναίκες. Από τους ασθενείς αυτούς:

  • Το 6,3% χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο
  • Το 2,4% χρειάσθηκαν εντατική υποστήριξη της αναπνοής
  • Το 1,5% χρειάσθηκαν νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  • Το 1,5% έχασαν τελικά τη ζωή τους λόγω της COVID

Η μελέτη έδειξε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετιζόταν ισχυρά με τον κίνδυνο θανάτου από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Η μακροχρόνια έκθεση σε αυξημένα επίπεδα σωματιδίων PM2.5 σχετιζόταν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω της COVID», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Zhanghua Chen, επίκουρη καθηγήτρια Επιστημών Πληθυσμιακής & Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αυξημένη, αν και σε μικρότερο βαθμό, ήταν η θνησιμότητα και με την συνεχή έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο μολυσμένος αέρας μπορεί να δρα επιβαρυντικά έναντι της COVID», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Frank Gilliland, καθηγητής Επιστημών Πληθυσμιακής & Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο.

Φωτογραφία: iStock