Κορωνοϊός: Νέα υποπαραλλαγή στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ. – Την ονόμασαν Έρις

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πότε ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά και πότε μπήκε στη λίστα των ιών που παρακολουθεί ο ΠΟΥ.

Ακάθεκτος συνεχίζει ο κορωνοϊός να εξαπλώνεται, να μεταλλάσσεται και να εξελίσσεται, δημιουργώντας την μία υποπαραλλαγή πίσω από την άλλη, έως ότου βρεθεί κάποια που θα επικρατήσει.

Μετά τις υποπαραλλαγές Κράκεν, Όρθρος και Ακτούρος, που εμφανίστηκαν εφέτος και στη χώρα μας, τώρα είναι η σειρά της Έριδας να μας απασχολήσει.

Η Έρις (ή υποπαραλλαγή EG.5.1.) πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε όμως εξαπλώθηκε αθόρυβα και πριν από δύο εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) την ενέταξε στις υποπαραλλαγές που διατηρεί υπό παρακολούθηση.

Και αυτή, όπως οι τρεις προαναφερθείσες, είναι μία παραλλαγή του στελέχους Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Δεν περιορίζεται πια στην Ασία όμως. Έχει περάσει προ πολλού στην Ευρώπη. Μάλιστα στη Βρετανία αποτελεί πλέον τη δεύτερη συχνότερη αιτία της COVID, πίσω από τον Αρκτούρο (ή υποπαραλλαγή XBB.1.16).

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), η υποπαραλλαγή Έρις πρωτοανιχνεύθηκε στη Βρετανία τον Ιούλιο. Πλέον, ευθύνεται για ένα στα επτά νέα κρούσματα.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της δείχνουν πως το 14,6% των κρουσμάτων της COVID-19 στη Βρετανία οφείλονται στην Έριδα. Ως φαίνεται εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και δεν αποκλείεται να ευθύνεται για την αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Οι ειδικοί όμως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διότι δεν φαίνεται να αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται εντατική.

Τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνονται στη Βρετανία (το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Η αναλογία των εισαγωγών στη Βρετανία αυξήθηκε από 1,17 ανά 100.000 πληθυσμού σε 1,97 ανά 100.000 πληθυσμού.

«Βλέπουμε μικρή αύξηση στις εισαγωγές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδίως στους ηλικιωμένους», δήλωσε η Dr. Mary Ramsay, επικεφαλής Ανοσοποίησης στην UKHSA.

Ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει πολύ χαμηλός, πρόσθεσε. Επιπλέον, δεν έχει φανεί ανάλογη αύξηση στις εισαγωγές στην εντατική.

Η υποπαραλλαγή Αρκτούρος που είναι η επικρατέστερη στη Βρετανία, προκαλεί το 39,4% των κρουσμάτων της COVID.

Φωτογραφία: iStock