Κορωνοϊός: «Ναι» των επιστημόνων στο φάρμακο τοσιλιζουμάμπη για τη σοβαρή COVID-19

  • Ρούλα Τσουλέα
τοσιλιζουμάμπη
Θετική γνωμοδότηση στην Ευρώπη για το φάρμακο, για να χορηγείται και κατά της COVID-19. Η τοσιλιζουμάμπη είναι ήδη εγκεκριμένη εδώ και χρόνια για διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Την έγκριση του φαρμάκου τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab) για τους ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η τοσιλιζουμάμπη είναι ήδη εγκεκριμένη εδώ και χρόνια στην Ευρώπη για φλεγμονώδεις παθήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η συστηματική νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
  • Η νεανική ιδιοπαθής πολυαρθρίτιδα
  • Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (ή αρτηρίτιδα γιγαντιαίων κυττάρων)
  • Το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, η Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) εισηγήθηκε να προστεθεί σε αυτές τις ενδείξεις και η θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 οι οποίοι:

  • Λαμβάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή και
  • Χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό

Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτή τη σύσταση εξετάζοντας τα στοιχεία της κύριας μελέτης για την τοσιλιζουμάμπη και την σοβαρή COVID-19. Στη μελέτη εντάχθηκαν 4.116 νοσηλευόμενοι ενήλικες. Όλοι τους χρειάζονταν έξτρα οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό. Είχαν επίσης υψηλά επίπεδα στο αίμα τους από μία ουσία (λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) που υποδηλώνει φλεγμονή.

Όπως έδειξε η μελέτη, η προσθήκη του φαρμάκου στην αγωγή των ασθενών μείωνε τον κίνδυνο του θανάτου. Στην πραγματικότητα, η θνησιμότητα μειώθηκε κατά περισσότερο από 11% στους ασθενείς που έλαβαν και την τοσιλιζουμάμπη. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 14% το ποσοστό των ασθενών που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε 28 ημέρες.

Την εισήγηση της CHMP θα αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εκδώσει την οριστική απόφασή της. Οι εισηγήσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές, αλλά συνήθως η ΕΕ τις ακολουθεί.

Φωτογραφία: iStock