Κορωνοϊός: Μπορεί να παραμένει για καιρό στα μάτια – Τι δείχνει περιστατικό στην Ιταλία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός Covid-19 εντοπίστηκε στα μάτια 65χρονης γυναίκας μία εβδομάδα μετά την πλήρη αποθεραπεία της και ενώ ήταν αρνητικά τα διαγνωστικά τεστ από το αναπνευστικό της.

Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να παραμένει επί μέρες στα μάτια, ακόμα κι αν τα δείγματα από τη μύτη βγαίνουν αρνητικά, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιταλία.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταδίδεται από τα μάτια ανθρώπων, που θεωρούνται πλέον ιαθέντες. Επομένως, ο περίγυρος και οι θεράποντες ιατροί τους πρέπει να λαμβάνουν για καιρό τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, λένε οι ερευνητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για την εμπλοκή των ματιών στην μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Σχετικές αναφορές υπάρχουν ήδη από τις αρχές της πανδημίας, τον Φεβρουάριο. Ωστόσο είναι η πρώτη περίπτωση που υποδηλώνει ότι τα μάτια μολύνονται νωρίς στην πορεία του ιού στο σώμα. Είναι επίσης η πρώτη περίπτωση που δείχνει ότι η μόλυνση σε αυτά μπορεί να είναι πιο ανθεκτική απ’ ό,τι στο αναπνευστικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδίδεται και από τα μάτια!

Κορωνοϊός: Κίνδυνος για την όραση από ορισμένα φάρμακα, λένε οι ειδικοί

Το σχετικό άρθρο υπογράφουν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Lazzaro Spallanzani (IRCCS), στη Ρώμη. Το άρθρο δημοσιεύεται σε κορυφαία ιατρική επιθεώρηση και αφορά την περίπτωση του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου ασθενούς στη χώρα τους.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, επρόκειτο για μία 65χρονη γυναίκα από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Η γυναίκα ταξίδεψε στην Ιταλία στις 23 Ιανουαρίου.

Πέντε ημέρες μετά την άφιξή της παρουσίασε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ξηρός βήχας (χωρίς φλέγματα), πονόλαιμος, συνάχι και επιπεφυκίτιδα.

Στις 29 Ιανουαρίου η ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις της έδειξαν πως την είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Παρέμεινε στο νοσοκομείο και την τέταρτη ημέρα παρουσίασε πυρετό (38 βαθμούς Κελσίου), ναυτία και έμετο. Επειδή η επιπεφυκίτιδά της επέμενε, οι γιατροί πήραν δείγμα από τα μάτια της την τρίτη ημέρα και το εξέτασαν. Στο δείγμα εντοπίστηκε γενετικό υλικό (RNA) του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός παρέμεινε μεταδοτικός

Οι γιατροί εξακολούθησαν να λαμβάνουν σχεδόν καθημερινά δείγματα από τα μάτια της και να τα εξετάζουν. Η επιπεφυκίτιδα της γυναίκας φάνηκε να υποχωρεί την 15η ημέρα και την 20η είχε φαινομενικά θεραπευτεί. Μάλιστα την 21η ημέρα βγήκαν για πρώτη φορά αρνητικές οι εξετάσεις των δειγμάτων από τα μάτια αλλά και από τη μύτη της.

Οι γιατροί συνέχισαν τις εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι η γυναίκα είχε απαλλαγεί από τον ιό. Ωστόσο την 27η ημέρα εντόπισαν με μεγάλη τους έκπληξη εκ νέου το RNA του κορωνοϊού στα δείγματα από τα μάτια της.

Μάλιστα ελέγχοντας το RNA στο εργαστήριό τους ανακάλυψαν ότι μπορούσε να αναπαραχθεί στα κύτταρα. Επομένως ήταν βιώσιμο και δυνητικά μεταδοτικό.

«Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα οφθαλμικά δείγματα αρκετές ημέρες μετά την εξαφάνισή του από τα ρινικά», σημειώνουν οι γιατροί στο άρθρο τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «τα οφθαλμικά υγρά των ασθενών μπορεί να περιέχουν λοιμογόνο ιό. Επομένως μπορεί να αποτελούν μια άγνωστη πηγή μολύνσεως με τον νέο κορωνοϊό».

Γι’ αυτό τον λόγο, «έχει μεγάλη σημασία να εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα το συντομότερο δυνατό», προσθέτουν. Και τονίζουν ότι «το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της επαφής των ματιών, της μύτης και του στόματος» έχουν καθοριστική σημασία στην μάχη εναντίον του ιού.

Οι οφθαλμίατροι

Εξίσου σημαντικό είναι να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό οι οφθαλμίατροι όταν εξετάζουν τους ασθενείς τους, συμπληρώνουν οι επιστήμονες. Και αυτό διότι ως φαίνεται τα μάτια αποτελούν ταυτοχρόνως πηγή εισόδου του κορωνοϊού στον οργανισμό και πηγή διασποράς του.

Ωστόσο προσθέτουν πως δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο μεταδοτικός θα μπορούσε να είναι ο κορωνοϊός από τα οφθαλμικά υγρά.

Το νέο άρθρο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.