Κορωνοϊός: Τι έδειξε η μελέτη για την καρδιά και τους νέους, που ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωσή του με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρθηκε σε γερμανική μελέτη που κατέδειξε επίμονα καρδιολογικά προβλήματα σε νέους οι οποίοι νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς φλεγμονή και δομικές βλάβες στην καρδιά, που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το σοβαρότερο, όμως, είναι πως αυτές οι επιπλοκές παρατηρούνται ακόμα και σε νέους και υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ήπια λοίμωξη και δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τους επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Αφορά 100 ασθενείς, ηλικίας 45 έως 53 ετών, οι οποίοι νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Περίπου ο ένας στους τρεις είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι ανάρρωσαν στο σπίτι.

Δύο έως τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση, οι γιατροί υπέβαλλαν τους ασθενείς σε σειρά καρδιολογικών εξετάσεων. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) έδειξε ότι οι τρεις στους τέσσερις είχαν ενδείξεις προβλημάτων στην καρδιά, όπως η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα). Πολλοί ασθενείς είχαν επίσης ανιχνεύσιμα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα που αυξάνεται σε περίπτωση καρδιακής βλάβης (π.χ. μετά από έμφραγμα).

Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται τροπονίνη. Υπάρχει στα κύτταρα της καρδιάς και απελευθερώνεται στο αίμα όταν υφίσταται βλάβες ο καρδιακός μυς.

Κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια…

Τα ευρήματα αυτά ανησύχησαν τους ερευνητές. Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους οι καρδιολογικές επιπλοκές του κορωνοϊού που βρήκαν ήταν απρόσμενα συχνές. Απαιτείται λοιπόν επείγουσα επιβεβαίωση σε μεγαλύτερες μελέτες, λένε.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ανησυχούν είναι ότι δεν γνωρίζουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι βλάβες στην καρδιά των ασθενών. Είναι γνωστό, λ.χ., πως οι ήπιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σταδιακά υποχωρούν. Ωστόσο οι πιο σοβαρές, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αυτή εκδηλώνεται όταν ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να εξωθήσει αρκετό αίμα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

«Μας εξέπληξε η συχνότητα των καρδιολογικών ανωμαλιών που εντοπίσαμε. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι ήσαν τόσο σοβαρές επί εβδομάδες μετά την ανάρρωση από τη νόσο Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Valentina Puntmann, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Goethe της Φραγκφούρτης.

«Αν και ακόμα δεν έχουμε άμεσα επιστημονικά δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις των ασθενών, είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να δούμε δραματική αύξηση στην επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας», εκτίμησε.

…ακόμα και στις ήπιες περιπτώσεις

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αρχικά θεωρήθηκε ως μία κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού. Στους μήνες που μεσολάβησαν, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συνειδητοποίησε ότι ο κορωνοϊός αυτός δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Μεταξύ άλλων, προσβάλλει πολλά όργανα και ιστούς του οργανισμού, από το δέρμα έως το πεπτικό. Οι πιο απειλητικές όμως είναι οι επιπλοκές που προκαλεί σε εγκέφαλο και καρδιά.

Έως πρότινος, οι επιπλοκές αυτές αναφέρονταν σε βαριά αρρώστους ανθρώπους, που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία. Ωστόσο στην παρούσα μελέτη, οι 67 από τους 100 ασθενείς ΔΕΝ είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Γι’ αυτό τον λόγο είχαν περάσει όλη την περίοδο της ανάρρωσης στο σπίτι τους.

Μολονότι, εξ άλλου, μερικοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, άσθμα), οι  περισσότεροι ήσαν υγιείς.

Κορωνοϊός vs γρίπης

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα πως 2-3 μήνες μετά την αρχική διάγνωση, περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε ακόμα συμπτώματα. Τα συχνότερα ήταν δύσπνοια και γενικευμένη κόπωση.

Μερικοί (λίγοι) ασθενείς είχαν «φτερουγίσματα» της καρδιάς και πόνο στο στήθος κατά την έναρξη της νόσου τους. Κανένας όμως δεν είχε σκεφτεί έκτοτε ότι έχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του, διότι δεν είχαν πια ύποπτα συμπτώματα.

Παρ’ όλα αυτά, το 78% είχαν ενδείξεις προβλήματος στην καρδιά. Το 60% είχαν ενδείξεις μυοκαρδίτιδας. Άλλοι είχαν ενδείξεις περικαρδίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στον ιστό που περιβάλλει την καρδιά (λέγεται περικάρδιο).

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ιοί της γρίπης και οι αδενοϊοί. Ωστόσο, η μυοκαρδίτιδα από αυτούς τους ιούς είναι λιγότερο συχνή. Παρατηρείται σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευτεί το 2012 στην ιατρική επιθεώρηση  Influenza Research and Treatment.

Εν κατακλείδι

Τα ευρήματα της νέας μελέτης οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση προβλημάτων στην καρδιά μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:

  • Δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19
  • Δεν σχετίζεται με την υποκείμενη κατάσταση της υγείας τους

Και αυτό διότι «άτομα με σχετική απουσία προϋπαρχουσών  καρδιαγγειακών παθήσεων και ανάρρωση κυρίως στο σπίτι, είχαν συχνή καρδιολογική, φλεγμονώδη εμπλοκή», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά σε απλά ελληνικά; Ότι ακόμα και νέοι, υγιείς άνθρωποι, που αρρωσταίνουν λίγο από τον κορωνοϊό, μπορεί να υποστούν βλάβες στην καρδιά τους. Και επειδή κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει αν θα του συμβεί κάτι τέτοιο ή όχι, πρέπει όλοι να προσέχουμε, τονίζουν οι ειδικοί.