Κορονοϊός: Η σειρά που εμφανίζονται τα συμπτώματα δείχνει τι παραλλαγή του ιού έχετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύμπτωμα
Η συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς με COVID-19 είναι διαφορετική για διαφορετικές παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 από τον Peter Kuhn του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και τους συνεργάτες του.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο που προβλέπει την σειρά των συμπτωμάτων της COVID-19 με βάση δεδομένα από το αρχικό ξέσπασμα στην Κίνα στις αρχές του 2020.

Στη νέα έρευνα, σκοπός ήταν να μάθουν εάν η σειρά των συμπτωμάτων διέφερε σε ασθενείς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ή με διάφορα χαρακτηριστικά των ασθενών. Χρησιμοποίησαν την προσέγγισή τους για να προβλέψουν την σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων επί συνόλου 373.883 ασθενών στις ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020.

Παραδόξως, η πιο πιθανή σειρά συμπτωμάτων διέφερε μεταξύ της αρχικής εστίας στην Κίνα (όπου ο πυρετός ήταν το πρώτο σύμπτωμα ακολουθούμενος από τον βήχα και η ναυτία/έμετος ήταν ένα κοινό τρίτο σύμπτωμα) και της επακόλουθης εξάπλωσης στις ΗΠΑ (όπου ο βήχας ήταν πιο πιθανό να ήταν το πρώτο σύμπτωμα με τον πυρετό δεύτερο και η διάρροια ήταν ένα πιο κοινό τρίτο σύμπτωμα).

Αναλύοντας πρόσθετα δεδομένα από τη Βραζιλία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, η ομάδα έδειξε ότι οι διαφορές στην σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων δεν σχετίζονταν με τη γεωγραφική περιοχή, τον καιρό ή τα χαρακτηριστικά των ασθενών, αλλά με τις παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Η παρουσία της παραλλαγής D614G σε μια περιοχή (παραλλαγή η οποία κυριαρχούσε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2020) συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα να είναι ο βήχας το πρώτο σύμπτωμα COVID-19, που βιώνουν οι ασθενείς. Καθώς η Ιαπωνία μετατοπίστηκε από το αρχικό στέλεχος αναφοράς Wuhan στην παραλλαγή D614G, η σειρά των συμπτωμάτων άλλαξε επίσης. Η αυξημένη μετάδοση της D614G θα μπορούσε να συνδεθεί με τη σειρά των συμπτωμάτων, υποθέτουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο περιοδικό PLOS Computational Biology. “Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σειρά των συμπτωμάτων μπορεί να αλλάξει από μετάλλαξη σε μετάλλαξη σε μια ιογενή νόσο”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυξάνεται η πιθανότητα μια παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, επειδή τα μολυσμένα άτομα είναι πιο πιθανό να βήξουν (ως πρώτο σύμπτωμα) ευρισκόμενοι έξω ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, προτού αναπτύξουν πυρετό (ως δεύτερο σύμπτωμα).

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα τεστ για κορονοϊό αμέσως μόλις αρχίσετε να βήχετε. Μην περιμένετε να εκδηλώσετε πυρετό. Κάντε το ακόμα και αν πιστεύετε ότι έχετε “ένα απλό κρυολόγημα”. Αν ο βήχας είναι το πρώτο σύμπτωμα μιας παραλλαγής του κορονοϊού, τότε η εξάπλωσή της στην κοινότητα αυξάνεται ραγδαία.

Πηγές: https://scitechdaily.com, https://scitechdaily.com, https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταλλάχθηκε ΚΑΙ ο ιός της γρίπης! Μειώθηκε η προστασία από το εμβόλιο, λένε επιστήμονες

Μετάλλαξη Όμικρον: Το σύμπτωμα που έχει το 90% των ασθενών. Τι συμβαίνει τη νύχτα

Κορονοϊός: Πως εκδηλώνεται η πνευμονία από COVID. Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Κορονοϊός: Μείνετε σπίτι αν έχετε συνάχι, συνιστά κορυφαίος Βρετανός ειδικός