Μετάλλαξη Όμικρον: Το σύμπτωμα που έχει το 90% των ασθενών. Τι συμβαίνει τη νύχτα

  • Ρούλα Τσουλέα
Όμικρον
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ δημοσίευσαν τα αναλυτικά συμπτώματα των 43 πρώτων περιστατικών της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο γιατροί από τη Νότιο Αφρική ανέφεραν ότι υπάρχει ακόμα ένα, το οποίο εκδηλώνεται τη νύχτα.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός έχουν αρχίσει να καταγράφουν οι επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μερικές εκπλήξεις.

Η πρώτη λεπτομερής καταγραφή που δημοσιεύεται προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) δημοσίευσαν την συμπτωματολογία 43 συμπολιτών τους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στην νέα παραλλαγή. Οι ασθενείς αυτοί κάλυπταν όλο το ηλικιακό φάσμα, καθώς:

  • Οι τέσσερις ήσαν ανήλικοι (κάτω των 18 ετών)
  • Οι 25 είχαν ηλικία 18-39 ετών
  • Οι 10 είχαν ηλικία 40-64 ετών
  • Οι τέσσερις ήσαν άνω των 65 ετών

Οι 17 από τους ασθενείς ήσαν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. Επιπλέον, οι οκτώ ήταν ανεμβολίαστοι και οι υπόλοιποι πλήρως εμβολιασμένοι. Μάλιστα οι 14 από αυτούς είχαν κάνει και την τρίτη δόση.

Τα συμπτώματα

Το πρώτο συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον (το 93%) ανέπτυξαν συμπτώματα. Μόλις τρεις παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το εύρημα πως τα συμπτώματα των ασθενών ήταν αισθητώς διαφορετικά από εκείνα που λένε οι γιατροί ως «βασικά συμπτώματα της COVID-19».

Ειδικότερα, το συχνότερο σύμπτωμα, και μάλιστα με διαφορά, που παρατηρήθηκε ήταν ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό. Τον εκδήλωσε το 89% των ασθενών. Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% των ασθενών. Άλλα συμπτώματα ήταν:

  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
  • Πυρετός: 38%
  • Ναυτία ή έμετος: 22%
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
  • Διάρροια: 11%
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%

Τα θεωρούμενα ως βασικά συμπτώματα της COVID-19, όμως, είναι παγκοσμίως έντονος βήχας, πυρετός και δύσπνοια και ακολούθως απώλεια γεύσης και όσφρησης. Η παραλλαγή Όμικρον, όμως, δεν φαίνεται να τα πληροί και τόσο πολύ.

Πως εξελίχθηκε η υγεία τους

Οι επιστήμονες των CDC κατέγραψαν επίσης την πορεία της υγείας των ασθενών. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, ο ένας από τους ασθενείς χρειάσθηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Ο ασθενής αυτός ήταν εμβολιασμένος και πήρε εξιτήριο μετά από δύο ημέρες. Οι υπόλοιποι ανέρρωσαν στο σπίτι.

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η προαναφερθείσα συμπτωματολογία είναι προκαταρκτική. Όπως εξήγησαν, θα αναθεωρείται καθώς θα αυξάνονται τα περιστατικά που αναλύονται.

Και στη Νότια Αφρική

Εν τω μεταξύ, γιατροί από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ακόμα ένα σύμπτωμα, το οποίο όμως εκδηλώνεται μόνο τη νύχτα.

Το σύμπτωμα αυτό είναι η νυχτερινή εφίδρωση, κατά την οποία ένα άτομο ιδρώνει τόσο πολύ, ώστε βρέχει το κρεβάτι και τα ρούχα του, παρότι δεν κοιμάται σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας, o Dr. Unben Pillay είπε ότι η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και «πολλοί πόνοι στο σώμα».

Ο Dr. Pillay είπε ακόμα ότι οι εμβολιασμένοι «πηγαίνουν πολύ καλύτερα» όταν τους μολύνει η παραλλαγή Όμικρον. Και πρόσθεσε πως το ποσοστό όσων νοσεί βαριά ο κορωνοϊός Όμικρον είναι το μισό απ’ ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Φωτογραφία: iStock