Κορωνοϊός: Η ομάδα αίματος ίσως επηρεάζει τον κίνδυνο – Νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Κινέζοι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 5.000 συμπατριώτες τους, πολλοί από τους οποίους μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό Covid-19. Τι έδειξε η ανάλυσή τους.

Οι πιθανότητες που έχει κανείς να μολυνθεί από τον κορωνοϊό Covid-19 μπορεί να εξαρτώνται από την ομάδα αίματός του. Το ίδιο και η σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός Covid-19, αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 2.000 συμπατριώτες τους, τους οποίους είχε μολύνει ο κορωνοϊός. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν ομάδα αίματος Α είχαν υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης και έτειναν να αναπτύσσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα Κορωνοϊός Πότε χρειάζονται πλύσιμο και πότε απολύμανση τα χέρια

Κορωνοϊός: Τα μυστικά για καλό πλύσιμο των χεριών

Κορωνοϊός Γιατί μας αρρωσταίνουν οι ιοί και τί σχέση έχει το σαπούνι

Οι κυβερνητικοί επιστήμονες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και πρέπει να επαληθευτούν. Ωστόσο συνέστησαν στους γιατρούς και τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπ’ όψιν και αυτή την παράμετρο όταν υποβάλλουν σε θεραπεία ασθενείς που έχει νοσήσει ο νέος κορωνοϊός.

Η μελέτη τους έδειξε ακόμα πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο ενδέχεται να είναι πιο προστατευμένοι από τον ιό.

Διαφορετική κατανομή των ομάδων αίματος

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, διεξήγαγαν την έρευνά τους σε 2.173 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε τρία νοσοκομεία των πόλεων Wuhan και Shenzhen. Το Wuhan (Ουχάν) αποτελεί το επίκεντρο της παρούσας πανδημίας. Το ένα από τα τρία νοσοκομεία ήταν το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Jinyintan του Wuhan.

Ο κορωνοϊός Covid-19 είχε προκάλεσε στους ασθενείς ποικίλης βαρύτητας λοίμωξη. Οι 206 από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης στοιχεία από 3.694 πολίτες του Wuhan οι οποίοι δεν νόσησαν. Εθελοντές και ασθενείς επελέγησαν τυχαία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πρώτα τις ομάδες αίματος στους υγιείς εθελοντές και στους ασθενείς του Jinyintan. Όπως διαπίστωσαν, στους υγιείς εθελοντές η κατανομή των ομάδων αίματος ήταν:

  • Ομάδα αίματος Α: Το 32,16%
  • Ομάδα αίματος Β: Το 24,9%
  • Ομάδα αίματος ΑΒ: Το 9,1%
  • Ομάδα αίματος Ο: το 33,84%

Η κατανομή των ομάδων αίματος στους ασθενείς του Jinyintan ήταν:

  • Ομάδα αίματος Α: Το 37,75%
  • Ομάδα αίματος Β: Το 26,42%
  • Ομάδα αίματος ΑΒ: Το 10,03%
  • Ομάδα αίματος Ο: το 25,8%

Είναι προφανές ότι τα ποσοστά ιδίως των ομάδων αίματος Α και Ο ήταν διαφορετικά μεταξύ υγιών και ασθενών. Στην πραγματικότητα, αυτά της ομάδας αίματος Α ήταν πολύ υψηλότερα και της ομάδας Ο πολύ χαμηλότερα.

Αντίστοιχη διαφορά παρατηρήθηκε και όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις ομάδες αίματος στα δύο άλλα νοσοκομεία. Το ένα από αυτά ήταν το Νοσοκομείο Renmin του Πανεπιστημίου του Wuhan και το άλλο το Τρίτο Λαϊκό Νοσοκομείο του Shenzhen.

Κορωνοϊός: Και πιο απειλητικός για την ομάδα αίματος Α

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά τα στοιχεία τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Αντιθέτως, όσοι είχαν ομάδα Ο είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες νοσήσεως. Μάλιστα τα ευρήματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το φύλο και την ηλικία. Αυτό θεωρείται σημαντικό διότι η προχωρημένη ηλικία και το άρρεν φύλο είναι δύο από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Επιπλέον, από τους 206 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, οι 85 είχαν ομάδα αίματος Α και μόλις οι 52 ομάδα Ο. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι 63%. Και πάλι, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά αναλόγως με το φύλο και την ηλικία.

«Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α ίσως πρέπει να λαμβάνουν ισχυρά μέτρα προστασίας του εαυτού τους από τον κορωνοϊό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Wang Xinghuan από το Κέντρο Τεκμηριωμένης & Μεταγραφικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Zhongnan που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Wuhan.

«Ο κορωνοϊός Covid-19 ίσως τους μολύνει πιο εύκολα. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειασθούν πιο προσεκτική παρακολούθηση και επιθετική θεραπεία», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα και κάποια ιατρική επιθεώρηση. Προδημοσίευσή της όμως αναρτήθηκε στον διακομιστή Επιστημών Υγείας Medrxiv.org.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν