Κορωνοϊός: Τα μυστικά για καλό πλύσιμο των χεριών

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός Covid-19 θέλει τρόπο για να απομακρυνθεί από τα χέρια μας. Ποια είναι τα μυστικά για καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και για τη χρήση αντισηπτικών.

Όλοι ξέρουμε να πλένουμε τα χέρια μας, σωστά; Λάθος, λένε οι ειδικοί. Όχι μόνο αρχίζουμε με λάθος τρόπο τη διαδικασία, αλλά οι περισσότεροι δεν τα πλένουμε ούτε όση ώρα χρειάζεται για να απαλλαγούν από παθογόνα, όπως ο κορονοϊός Covid-19.

Άλλοι δεν τα πλένουν αρκετές φορές την ημέρα και κάποιοι τα πλένουν σπανίως έως ελάχιστα. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που τα πλένουν την λάθος ώρα.

Διαβάστε περισσότερα Κορωνοϊός Πότε χρειάζονται πλύσιμο και πότε απολύμανση τα χέρια

Κορωνοϊός Γιατί μας αρρωσταίνουν οι ιοί και τί σχέση έχει το σαπούνι

Ωστόσο το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο κορωνοϊός Covid-19 και τα άλλα παθογόνα (βακτήρια, ιοί κ.λπ.) συνήθως είναι ευάλωτα στο καλό πλύσιμο των χεριών.

Τί εννοούμε, όμως, όταν λέμε «καλό» πλύσιμο των χεριών; Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους το…αλφαβητάρι για το καλό πλύσιμο των χεριών.

Πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

Όπως θα διαβάσετε, για να απομακρυνθεί ο κορωνοϊός από τα χέρια πρέπει να τα σαπουνίζουμε επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Υπάρχουν όμως και άλλα μυστικά. Να ποια είναι:

  1. Βρέξτε πρώτα τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο)
  2. Βάλτε στα βρεγμένα χέρια σαπούνι
  3. Σαπουνίστε τα χέρια σας, τρίβοντάς τα καλά μεταξύ τους με το σαπούνι
  4. Τρίψτε με το σαπούνι όλες τις επιφάνειες των χεριών. Συνήθως περιοριζόμαστε στις παλάμες, άντε και στα δάκτυλα. Ωστόσο σαπούνισμα χρειάζονται και τα μετακάρπια, οι χώροι ανάμεσα στα δάκτυλα και τα τμήματα κάτω από τα νύχια.
  5. Βεβαιωθείτε ότι το πλύσιμο των χεριών διαρκεί 20 δευτερόλεπτα. Για να απομακρυνθεί ο κορωνοϊός και οποιοδήποτε άλλο παθογόνο, χρειάζεται λίγος χρόνος. Επομένως, τραγουδήστε το Happy birthday δύο φορές (με μέτριο ρυθμό) ή το ελληνικό τραγούδι των γενεθλίων μία φορά (με αργό ρυθμό)
  6. Ξεπλύνετε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό
  7. Στεγνώστε τα χέρια σας με μία καθαρή πετσέτα. Καλό είναι να χρησιμοποιεί ο καθένας τη δική του πετσέτα.

Και για το αντισηπτικό

Στο σπίτι δεν είναι απαραίτητο να βάζετε και αντισηπτικό στα χέρια, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, αν κάποιος στην οικογένειά σας (μπορεί να) έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι αποδοτικά όταν περιέχουν τουλάχιστον 62% οινόπνευμα (αλκοόλ). Αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά, να τα επιβλέπετε όταν χρησιμοποιούν αντισηπτικό. Υπάρχει κίνδυνος να θελήσουν να το δοκιμάσουν, τονίζουν τα CDC.

Η σωστή χρήση των αντισηπτικών περιλαμβάνει δύο βήματα:

  • Βάλτε αρκετή ποσότητα, ώστε όταν τρίψετε τα χέρια σας να καλυφθούν όλες οι επιφάνειές τους με αντισηπτικό
  • Να τρίβετε τα χέρια σας έως ότου στεγνώσει το αντισηπτικό. Συνήθως χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να συμβεί αυτό.
  • Μην ξεβγάλετε τα χέρια σας και μην τα στεγνώσετε πριν στεγνώσει το αντισηπτικό. Κάτι τέτοιο παρεμποδίζει την αντισηπτική δράση τους.