Κορωνοϊός: Η φυσική ανοσία από την COVID μπορεί να διαρκεί 20 μήνες

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανεμβολίαστους εθελοντές πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Πόσο προστατευτικά είναι τα αντισώματα που ανιχνεύθηκαν στο αίμα όσων νόσησαν.

Αν περάσατε την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός,  μπορεί να έχετε αντισώματα εναντίον του για 20 μήνες, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το 99% ομάδας ανεμβολίαστων εθελοντών που είχαν νοσήσει, είχαν για πολλούς μήνες αντισώματα στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα (όπως ένα πλοίο «δένει» στο λιμάνι). Ύστερα μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως δεν γνωρίζουν αν το επίπεδο των αντισωμάτων αυτών είναι αρκετό ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη νέα μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό.

Επιπλέον, η μελέτη πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Επομένως, δεν γνωρίζουν αν τα ευρήματά της ισχύουν και για όσους νοσούν από αυτήν.

Η μελέτη

Η μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις των αντισωμάτων στο αίμα 816 ανεμβολίαστων εθελοντών. Οι αναλύσεις έγιναν μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου 2021 και 5 Νοεμβρίου 2021. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 48 χρόνια. Το 52% ήταν γυναίκες.

Οι 295 από τους εθελοντές είπαν ότι είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό είχε επιβεβαιωθεί με μοριακές εξετάσεις. Άλλοι 275 είπαν ότι πίστευαν πως την είχαν περάσει, αλλά χωρίς μοριακό τεστ που να το επιβεβαιώνει. Οι υπόλοιποι δήλωσαν πως δεν είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Από τους 295 εθελοντές με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID, οι 293 (το 99%) είχαν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν νοσήσει κατά μέσον όρο 8,7 μήνες πριν υποβληθούν στις αναλύσεις αίματος. Ωστόσο μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν άτομα που είχαν μολυνθεί μέχρι και 20 μήνες νωρίτερα.

Αντισώματα ανιχνεύθηκαν επίσης στο αίμα του 55% των εθελοντών που πίστευαν ότι τους έχει νοσήσει ο κορωνοϊός. Το ίδιο και στο 11% όσων νόμιζαν ότι δεν αρρώστησαν ποτέ.

Η σημασία των ευρημάτων

«Σχεδόν όλοι οι εθελοντές μας με επιβεβαιωμένη COVID παρήγαγαν αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά φάνηκε να διαρκούν για πολλούς μήνες. Ωστόσο κανένα επίπεδο αντισωμάτων δεν εγγυάται ότι ένας άνθρωπος έχει ανοσία σε μια νέα λοίμωξη», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Dorry Segev, καθηγητής Χειρουργικής στο Τζωνς Χόπκινς.

Και πρόσθεσε: «Όπως ισχύει με τα εμβόλια, που δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι της επαναλοίμωξης, έτσι ισχύει και με τα φυσικά αντισώματα. Η φυσική ανοσία έχει τους ίδιους περιορισμούς, σε αντίθεση με ό,τι νομίζουν πολλοί».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.  Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυσικά αντισώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός φθίνουν μετά τους 6 μήνες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν έως και ενάμιση χρόνο.

Φωτογραφία: iStock