Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να κοιμηθείτε καλά πριν και αφού κάνετε το εμβόλιο

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τι σχέση μπορεί να έχει ο κορωνοϊός και το εμβόλιο εναντίον του με τον ύπνο. Τι λένε ειδικοί στην Ιατρική Ύπνου. Πώς να εξασφαλίσετε καλό ύπνο τις νύχτες πριν από το εμβόλιο.

Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα μία νέα ανάλυση, που έδειξε πως ο καλός ύπνος τα δύο τελευταία βράδια πριν από το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, ενδέχεται να βελτιώνει την αποτελεσματικότητά του.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο κορωνοϊός και το εμβόλιο εναντίον του με τον ύπνο; Η απάντηση κρύβεται στις επιδράσεις που έχει ο ύπνος στον οργανισμό, απαντά ο Dr. Kannan Ramar, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). «Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα», λέει. «Είναι επίσης απαραίτητος για βέλτιστη ανοσολογική αντίδραση στα εμβόλια».

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Τι να κάνετε τις δύο μέρες πριν το εμβόλιο για να ”πιάσει” καλύτερα

Ο κορωνοϊός χαλάει και τον ύπνο μας. Αυξάνεται ραγδαία η αϋπνία

Αρκετές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο και στην αντίδραση του οργανισμού σε ένα εμβόλιο. Το 2020, λ.χ., μελέτη έδειξε πως το εμβόλιο της γρίπης είναι πιο αποτελεσματικό σε όσους έχουν κοιμηθεί επαρκώς τα δύο βράδια πριν το κάνουν. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Behavioral Medicine. Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αντίδραση με τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β.

«Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην φυσική και στην επίκτητη ανοσολογική αντίδραση», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Dr. Khurshid Khurshid, διευθυντής στο Κέντρο Νευροδιαμόρφωσης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. «Όλοι, ιδίως οι εργαζόμενοι στην Υγεία, πρέπει να γνωρίζουν για την ικανότητά του να διεγείρει την ανοσία. Μελέτες έχουν δείξει ότι και μετά από έναν εμβολιασμό ο ύπνος είναι απαραίτητος για ισχυρό ανοσοποιητικό. Και αυτό διότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανοσολογική απόκριση εναντίον ενός εισβάλλοντος αντιγόνου (παθογόνου)».

Επομένως, «ο καλός και ποιοτικός ύπνος πριν και μετά το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, μονάχα οφέλη παρέχει», πρόσθεσε.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε

Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με τις συστάσεις της AASM. Δυστυχώς, η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έχει πλήξει σημαντικά τον ύπνο πολλών ανθρώπων.

Πρόσφατη έρευνα της AASM έδειξε ότι ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες δεν κάνουν πλέον ποιοτικό ύπνο. Ειδικότερα, το 30% δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν κα το 29% να κοιμηθούν αρκετές ώρες.

Τι να κάνετε

Η AASM παρέχει τις εξής συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα και τη διάρκεια που έχει ο ύπνος σας:

  • Ακολούθησε μια ρουτίνα. Να μπαίνετε κάθε βράδυ (και τα Σαββατοκύριακα) την ίδια ώρα για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα το πρωί.
  • Να χρησιμοποιείτε το υπνοδωμάτιο μόνο για ύπνο, όχι για να βλέπετε τηλεόραση ή να διαβάζετε το κινητό
  • Να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας ήσυχο, σκοτεινό και λίγο δροσερό
  • Να απενεργοποιείτε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά πριν μπείτε στο κρεβάτι σας. Βάλτε τις ειδοποιήσεις στο αθόρυβο (χωρίς δόνηση) και αφήστε τις συσκευές να φορτίσουν μακριά από το κρεβάτι σας.
  • Μειώστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα μεγάλα γεύματα πριν τον βραδινό ύπνο. Αν πεινάτε την ώρα που πάτε για ύπνο, φάτε ένα μικρό, χωρίς ζάχαρη και εύπεπτο σνακ. Ειδάλλως η πέψη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν