Κορονοϊός: Ερευνητές αναπτύσσουν ρινικό εμβόλιο για την προστασία από τον ιό

  • Iatropedia newsroom
ρινικό σπρέι, κορονοϊός
Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανέπτυξε ένα εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι ενάντια στη μόλυνση και την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η ομάδα αυτή των ερευνητών ανέπτυξε ένα εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι που εφαρμόστηκε σε ποντίκια προκαλώντας μια ανοσολογική απόκριση που μείωσε σημαντικά τη μόλυνση και την εξάπλωση της COVID-19 ανάμεσά τους.

Η τεχνολογία αυτή είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί για να προκαλέσει ανοσία και από άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και οι λοιμώξεις από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ένα ρινικό εμβόλιο για ιούς του αναπνευστικού θα είναι σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια, επειδή  σταματά την αναπαραγωγή ιικών σωματιδίων στον αεραγωγό της μύτης, προτού εισέλθει, δηλαδή, ένας ιός στην κυκλοφορία του αίματος.

Η εξέλιξη περιεγράφηκε σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

«Συνεχίζουμε να ακούμε για νέες παραλλαγές και νέα κύματα της COVID-19, και για να το αποτρέψουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που να είναι εύκολο να χορηγηθεί και να σταματήσει τη μετάδοση», δήλωσε ο Dr. Xiaoping Zhu, καθηγητής κτηνιατρικής στο UMD και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό το ρινικό εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε νέες παραλλαγές«.

Ο τρόπος λειτουργίας του ρινικού εμβολίου

Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης ή του στόματος.

Τα εμβόλια δημιουργούν κυρίως ανοσία στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός πρέπει να εισέλθει στον οργανισμό και να αναπαραχθεί στο αίμα προτού εντοπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το νέο ρινικό εμβόλιο παράγει ανοσία στα κύτταρα της μύτης, το στόμα και το λαιμό, εμποδίζοντας τον ιό να φτάσει στο αίμα.

Ο μηχανισμός τον οποίο χρησιμοποίησαν παίρνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται νεογνικός υποδοχέας Fc (FcRn) για τη μεταφορά αντισωμάτων στα επιθηλιακά κύτταρα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν και κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια τεχνολογία για τη σύνδεση του επιλεγμένου ανθρώπινου αντισώματος στο FcRn.

Στη συνέχεια, προσάρτησαν την πρωτεΐνη ακίδας από τον SARS-CoV-2 στο FcRn και το ψέκασαν τις μύτες των ποντικών.

Έπειτα, η ομάδα εξέθεσε τα ποντίκια στις παραλλαγές του SARS-CoV-2, δέλτα και όμικρον της COVID-19.

Όλα τα μη εμβολιασμένα ποντίκια που εκτέθηκαν στην παραλλαγή Delta πέθαναν, ενώ τα περισσότερα εμβολιασμένα ποντίκια (83-100%) επέζησαν.

Τα ποντίκια που εκτέθηκαν στην παραλλαγή όμικρον επέζησαν και οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά μειωμένη φλεγμονή και ιικά φορτία σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα σε ποντίκια που είχαν την πρωτεΐνη η οποία χορηγήθηκε με ρινικό εμβόλιο, αντί της ένεσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ρινικό εμβόλιο πυροδότησε μια σημαντικά πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση στους αεραγωγούς της μύτης και τους πνεύμονες.

Ακόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ρινικό εμβόλιο, αλλά όχι το ενδομυϊκό εμβόλιο, μείωσε πολύ τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τον αέρα.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς η εισπνοή αντιπροσωπεύει την κύρια οδό μετάδοσης της COVID-19 μια και τα σωματίδια του ιού που μεταφέρονται στον αέρα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν εκεί για 9 έως 12 ώρες.