Κορωνοϊός: Επιζεί το φθινόπωρο περισσότερο στις επιφάνειες – Σε ποια αντέχει 1 εβδομάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα μελέτη στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 επιβιώνει περισσότερο το φθινόπωρο και την άνοιξη στις επιφάνειες. Τι σημαίνει αυτό για την πορεία της πανδημίας.

Καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη εισέρχεται στο φθινόπωρο, μια νέα μελέτη έρχεται να δημιουργήσει νέα ανησυχία για την πορεία της πανδημίας. Και αυτό διότι το κύριο συμπέρασμά της είναι ότι ο κορωνοϊός Covid-19 αλλάζει την ικανότητα επιβίωσης στις επιφάνειες γύρω μας αναλόγως με την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ειδικότερα, το φθινόπωρο ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο στα αντικείμενα, χάρη στις χαμηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία. Έτσι, μπορεί λ.χ. να επιβιώσει και να παραμείνει μεταδοτικός στο τζάκετ ενός ορειβάτη σε υπαίθριο χώρο για μία εβδομάδα. Αντίστοιχα το καλοκαίρι, στο ίδιο τζάκετ θα επιζούσε μόνο 1-3 ημέρες, λένε οι ερευνητές από το Κάνσας.

Ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι αυξάνεται η επιβίωσή του και στους εσωτερικούς χώρους, εφ’ όσον μειώνεται η θερμοκρασία και η υγρασία τους. Έτσι, ο κορωνοϊός έχει το φθινόπωρο μέσο χρόνο ημίσειας ζωής (ρυθμός αποσύνθεσης):

  • Σχεδόν 8 ωρών σε ένα χερούλι πόρτας από ανοξείδωτο ατσάλι.
  • Σχεδόν 10 ωρών σε ένα παράθυρο

Οι διάρκειες αυτές είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες το καλοκαίρι, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jürgen Richt, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας. «Η παρατεταμένη επιβίωση του κορωνοϊού στις επιφάνειες το φθινόπωρο, θα μπορούσε να συμβάλλει σε νέα επιδημικά κύματα», τόνισε.

Πείραμα με 12 υλικά

Ο νέος κορωνοϊός έχει προσαρμοστεί καλά στους ανθρώπους. Όταν όμως καταλήγει στις επιφάνειες γύρω τους, δείχνει να προτιμά τις χαμηλές θερμοκρασίες και την μειωμένη υγρασία.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες για να δημιουργήσουν τεχνητές εποχές σε θαλάμους βιοασφάλειας. Ύστερα μόλυναν με κορωνοϊό διάφορα υλικά και κατέγραψαν την επιβίωσή του.

Οι συνθήκες για άνοιξη και φθινόπωρο στους θαλάμους ήταν 13 βαθμοί Κελσίου και 66% σχετική υγρασία. Για το καλοκαίρι ήταν 25 βαθμοί Κελσίου και 70% σχετική υγρασία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 12 και είναι αυτά με τα οποία καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται χαρτόνι, σκυρόδερμα, καουτσούκ, ανοξείδωτο ατσάλι κ.λπ.

Ακόμα πιο απειλητικός με κρύο και χαμηλή υγρασία

Νωρίς στην πορεία της πανδημίας η επιστημονική κοινότητα ήλπιζε ότι ο κορωνοϊός θα είναι ένας εποχιακός ιός όπως αυτοί της γρίπης. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διέψευσε την ελπίδα αυτή, αφού εφέτος το καλοκαίρι ο κορωνοϊός σάρωσε τον πλανήτη.

Το γεγονός αυτό έκανε τους επιστήμονες να αναρωτιούνται μήπως δεν έχει καμία εποχικότητα, ούτε καν μακριά από το ανθρώπινο σώμα. Δυστυχώς, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το φθινόπωρο και προφανώς τον χειμώνα, θα είναι πιο απειλητικός.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν με σαφήνεια ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο στα αντικείμενα υπό τις συνθήκες της άνοιξης και του φθινοπώρου», είπε ο Dr. Richt.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε σε όλα τα υλικά που ελέγχθηκαν, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Ο κορωνοϊός φάνηκε να επιβιώνει επί περισσότερο απ’ όλα στο συνθετικό υλικό tyvek. Από το υλικό αυτό παρασκευάζονται πάρα πολλά αντικείμενα, από τις μονώσεις των σπιτιών έως προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός και ρούχα για υπαίθριες δραστηριότητες.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής  σε αυτό το υλικό ήταν 45 ώρες, ενώ χρειαζόταν μία εβδομάδα για να απαλλαγεί εντελώς το υλικό από τα τελευταία ίχνη του κορωνοϊού.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας bioRxiv.org.