Κορωνοϊός Εμβόλιο: Πόσες σοβαρές αλλεργίες υπήρξαν σε 1,9 εκατ. εμβολιασμούς

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Αναλυτικά δεδομένα δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ για τα περιστατικά επικίνδυνης αναφυλαξίας. Πόσα ήταν, ποιοι τα εκδήλωσαν. Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο mRNA που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πολύ σπάνιες, αν και κατά μέσον όρο είναι συχνότερες απ’ ό,τι με άλλα εμβόλια όπως αυτό της γρίπης, ανακοίνωσε το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μεταξύ των πρώτων 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έκαναν εμβόλιο mRNA στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 21 περιστατικά αναφυλαξίας. Αυτό σημαίνει πως αντιστοιχούν 11,1 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Με τα εμβόλια της γρίπης, όμως, η αντίστοιχη αναλογία είναι 1,31 περιστατικά αναφυλαξίας ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

«Και οι δύο αναλογίες υποδηλώνουν ένα πολύ σπάνιο πρόβλημα», δήλωσε η Dr. Nancy Messonnier, διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Εμβολιασμών & Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD) στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο κορωνοϊός κοστίζει καθημερινά δεκάδες ζωές. Αν κάνει κάποιος αυτή τη σύγκριση, τότε τα δεδομένα είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού. Ο κίνδυνος να χάσει κάποιος τη ζωή του εξαιτίας του κορωνοϊού είναι πολλαπλάσιος, από τις πιθανότητες να αρρωστήσει σοβαρά από το εμβόλιο».

Η αναφυλαξία (ή αναφυλακτικό σοκ) είναι μία σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.

Ποιοι παρουσίασαν αναφυλαξία

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσαν τα CDC, η αναφυλαξία εκδηλώθηκε ταχύτατα μετά τον εμβολιασμό. Στο 71% των περιπτώσεων μέσα στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο από το εμβόλιο. Ο μέσος χρόνος έως την εκδήλωση της αναφυλαξίας ήταν 13 λεπτά (κυμαινόταν από 2 έως 150 λεπτά σε μία περίπτωση).

Από τους 21 εμβολιασθέντες που εκδήλωσαν αναφυλαξία, οι 17 είχαν ιστορικό αλλεργίας ή αλλεργικών αντιδράσεων σε:

  • Φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα
  • Τρόφιμα
  • Τσιμπήματα εντόμων

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις παρατηρήθηκαν σε διάφορες παρτίδες του εμβολίου. Επομένως, δεν ευθύνεται κάποια συγκεκριμένη.

«Όχι» στη δεύτερη δόση

«Οποιοσδήποτε εκδηλώνει αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση από το εμβόλιο mRNA , δεν πρέπει να λάβει δεύτερη», τόνισε η  Dr. Messonnier. «Ωστόσο, τα άτομα με ιστορικό άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε εμβόλιο ή ενέσιμη θεραπεία και τα άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας οποιασδήποτε αιτιολογίας, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο mRNA. Αρκεί να μείνουν για παρακολούθηση επί τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό».

Σε 19 από τις 21 περιπτώσεις, στους ασθενείς έγινε μία έγχυση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) για να συνέλθουν. Η επινεφρίνη αποτελεί την καθιερωμένη θεραπεία για την αναφυλαξία.

Τέσσερις από τους ασθενείς χρειάσθηκαν ύστερα ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο (οι τρεις και σε μονάδα εντατικής θεραπείας). Οι υπόλοιποι 17 δεν νοσηλεύθηκαν. Δεν υπήρξε κανένας θάνατος εξαιτίας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

«Η αναφυλαξία είναι μία διαταραχή την οποία γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η  Dr. Messonnier. «Έχουμε επίσης προνοήσει ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισής της σε όλα τα κέντρα όπου χορηγείται το εμβόλιο του κορωνοϊού».

Τα πρώτα 1,9 εκατομμύρια εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ την εβδομάδα 14-23 Δεκεμβρίου 2020. Τα νέα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, που εκδίδουν τα CDC.