Κορωνοϊός Εμβόλιο: Οδηγίες για ασθενείς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από καρδιοπάθεια, άλλο καρδιαγγειακό νόσημα ή πέρασαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Συστάσεις από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association).

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το ίδιο και όσοι έχουν οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Η AHA εξέδωσε οδηγίες στις οποίες συνιστά να εμβολιαστούν «το συντομότερο δυνατόν» και όσοι έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

«Οι ασθενείς με κάθε είδους καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου ή/και νόσο πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το εμβόλιο. Είναι απαραίτητο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε ο πρόεδρος της AHA Dr. Mitchell Elkind.

Όπως εξήγησε, τα εμβόλια mRNA που έως στιγμής έχουν εγκριθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον κορωνοϊό, δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Αντιθέτως, μπορεί να τους προστατεύσουν σημαντικά. Και αυτό διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στη νόσο Covid-19.

«Ο κορωνοϊός απειλεί πολύ περισσότερο τους ασθενείς με καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό απ’ όσο το εμβόλιο», τόνισε ο Dr Elkind. «Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό».

Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις παρενέργειες

Ο Dr. Elkind πρόσθεσε πως ασφαλώς τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο ο κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποια παρενέργεια είναι εξαιρετικά μικρός. «Μετά την πρώτη δόση η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι να πονάει το μπράτσο», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως και ο ίδιος πονούσε για λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο που έκανε. Ωστόσο μπορούσε να εκτελεί κανονικά όλες τις δραστηριότητές του.

Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός. Οι παρενέργειες αυτές είναι ήπιες. Αποτελούν επίσης ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό αντιδρά στο εμβόλιο και παράγει αντισώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η AHA τονίζει ακόμα στις οδηγίες της, πως σε σπάνιες περιπτώσεις το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Για τον λόγο αυτό, όσοι εμβολιάζονται πρέπει να παραμένουν για παρακολούθηση επί 10-15 λεπτά στο εμβολιαστικό κέντρο.

Έως στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί άλλα σοβαρά περιστατικά που επιβεβαιωμένα να οφείλονται σε εμβόλιο. Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί από τις 14 Δεκεμβρίου έως σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων mRNA.

Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια mRNA που χορηγούνται ευρέως σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν περιέχουν ζωντανό ιό. «Το γεγονός αυτό μειώνει τις ανησυχίες για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό», δήλωσε ο Dr. Orly Vardeny, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Τα αντιπηκτικά

Ο Dr. Elkind είπε ακόμα ότι εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού μπορούν με ασφάλεια να κάνουν όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. «Η βελόνα χορήγησης είναι λεπτή», είπε. «Για να αποφύγουν τον μώλωπα, οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά πρέπει να πιέσουν σφικτά το σημείο της ένεσης για ένα λεπτό περίπου. Ουσιαστικά πρέπει να κάνουν ό,τι συνιστάται και μετά από την αιμοληψία».

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες περιπτώσεις ασθενών που προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ανήλικοι με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι κλινικές μελέτες με ανηλίκους συνεχίζονται και τα εμβόλια δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένα γι’ αυτούς.

Είναι επίσης περιορισμένα τα δεδομένα για τους ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας

Η AHA συνιστά στους ασθενείς με καρδιοπάθεια ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα, καθώς και σε όσους έχουν περάσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους πριν κάνουν το εμβόλιο.

Τέλος, η AHA υπογραμμίζει πως το εμβόλιο δεν σημαίνει πως όποιος το κάνει μπορεί να επιστρέψει στη ζωή του όπως ήταν πριν τον κορωνοϊό. Αντιθέτως, πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας:

  • Να φορά προστατευτική μάσκα
  • Να διατηρεί απόσταση από άλλα άτομα
  • Να πλένει σχολαστικά τα χέρια του

Τέλος, ο Dr Ekland συνιστά σε όποιον καρδιοπαθή δεν έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να σπεύσει να το κάνει. Το εμβόλιο αυτό δεν προστατεύει φυσικά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο προστατεύει από τη γρίπη, που έχει παρόμοια αρχικά συμπτώματα. Και ειδικά οι καρδιοπαθείς, θα προστατευθούν και από τις καρδιαγγειακές επιπλοκές της γρίπης.