Κορωνοϊός: «Εξαφανισμένα» δεδομένα από τις αρχές της πανδημίας δείχνουν την προέλευσή του

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Στην αγορά της Wuhan (Ουχάν) πωλούνταν περισσότερα θηλαστικά απ' όσα πίστευαν οι επιστήμονες.

Κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για την προέλευση του κορωνοϊού αποκαλύπτουν γενετικά δεδομένα Κινέζων επιστημόνων, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο πριν από 1,5 χρόνο, αλλά εξαφανίστηκαν μόλις έγιναν αντιληπτά, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Τα δεδομένα ανακάλυψαν τυχαία οι επιστήμονες στις 4 Μαρτίου 2023. Μερικές ημέρες αργότερα, συνειδητοποίησαν ότι αφορούσαν δείγματα που είχαν συλλεχθεί στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Πριν καν, δηλαδή, διασπαρεί ο κορωνοϊός στον πλανήτη.

Τα δείγματα προέρχονταν από την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan. Η αγορά αυτή βρίσκεται στην πόλη Ουχάν (Wuhan) της Κίνας, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία και άλλες χώρες εντόπισαν τις αναλύσεις στην βάση δεδομένων GISAID. Η βάση αυτή περιέχει τις περισσότερες γενετικές αλληλουχήσεις του κορωνοϊού στον κόσμο.

Οι ερευνητές «κατέβασαν» (download) τις αναλύσεις για να τις εξετάσουν διεξοδικά. Ήρθαν επίσης σε επαφή με τους Κινέζους συναδέλφους τους για να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, τα στοιχεία εξαφανίστηκαν και δέχτηκαν επιπλήξεις ότι παραβιάζουν τους όρους χρήσης της βάσης.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, οι επιστήμονες είχαν προλάβει να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα ευρήματά τους. Και τώρα, δημοσιεύουν μία σύντομη περιγραφή για ό,τι έγινε και όσα βρήκαν σε έκθεσή τους στην ευρωπαϊκή επιστημονική πλατφόρμα zenodo.

Γενετικά ίχνη

Όπως εξηγούν, τα στοιχεία είχαν αναρτήσει στην βάση GISAID επιστήμονες από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CCDC). Αποτελούνταν από αλληλουχήσεις του κορωνοϊού και πρόσθετα γενετικά δεδομένα από τα δείγματα της αγοράς.

Οι αλληλουχήσεις έδειξαν ότι στην αγορά βρίσκονταν ζωντανοί σκύλοι-ρακούν και τέσσερα άλλα είδη άγριων ζώων. Τα ζώα αυτά είναι ευάλωτα στον κορωνοϊό και μπορεί να είχαν μολυνθεί. Το γεγονός αυτό συμφωνεί με τις αναφορές της εποχής, που έλεγαν ότι στην αγορά πωλούσαν ζωντανά ζώα που μπορεί να ήταν ξενιστές του ιού.

Διαβάστε ακόμα  Νέα στοιχεία στο φως για την προέλευση της πανδημίας: Οι σκύλοι ρακούν μετέδωσαν τον κορωνοϊό;

Ο εντοπισμός του γονιδιώματος των ζώων αυτών παρέχει νέες, αδιάσειστες ενδείξεις για την αλυσίδα της μετάδοσης που τελικά έφτασε έως τους ανθρώπους, λένε.

Τα δεδομένα αυτά «προστίθενται στα αποδεικτικά στοιχεία που αναδεικνύουν την αγορά Huanan ως την τοποθεσία διάχυσης του κορωνοϊού και επίκεντρο της πανδημίας», σημειώνουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Ποια ζώα βρέθηκαν

Πληροφορίες για τα ευρήματα των επιστημόνων είχαν διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα. Στην έκθεση δημοσιεύονται όμως οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αυτήν, τα ζώα που υπήρχαν στην αγορά ήταν:

  • Ο κοινός σκύλος-ρακούν (νυκτερευτής ή Nyctereutes procyonoides)
  • Ο σκαντζόχοιρος της Μαλαισίας (Hystrix brachyura)
  • Ο σκαντζόχοιρος Amur (Erinaceus amurensis)
  • Η μασκοφόρoς μοσχογαλή (Paguma larvata)
  • Ο υπόλευκος αρουραίος μπαμπού (Rhizomys pruinosus)

Τα θετικά δείγματα από τα ζώα προέρχονταν σε αρκετές περιπτώσεις από τους ίδιους πάγκους της αγοράς, όπου είχε εντοπιστεί και ο κορωνοϊός. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα άγρια ζώα μπορεί να ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής από τις νυχτερίδες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Φωτογραφία: iStock