Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ για το σπίτι που δίνει αμέσως αποτέλεσμα

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Το νέο τεστ για τον κορωνοϊό είναι μιας χρήσεως. Δίνει αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά. Χορηγείται με ιατρική συνταγή. Ο γιατρός ενημερώνεται για τα αποτελέσματα και καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις.

Το πρώτο τεστ που μπορούν να κάνουν μόνοι τους στο σπίτι όσοι νομίζουν ότι έχουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 και να μάθουν αμέσως αν είναι θετικοί ή αρνητικοί, ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Lucira COVID-19 All-In-One Test Kit. Πρόκειται για ένα μοριακό, μιας χρήσης, τεστ, που ανιχνεύει τον ίδιο τον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματά του βγαίνουν εντός 30 λεπτών.

Το τεστ γίνεται με λήψη δείγματος από τη μύτη, που κάνουν μόνοι τους οι ενδιαφερόμενοι. Εγκρίθηκε για τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, τα οποία έχουν ύποπτα συμπτώματα. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για να εγκρίνει τη χρήση του τεστ. Και αυτό διότι προς το παρόν διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Η FDA αναφέρει ότι το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να γίνεται και στα κέντρα όπου ελέγχονται μαζικά οι ασθενείς (π.χ. ιατρεία, νοσοκομεία). Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Ωστόσο στους ασθενείς κάτω των 14 ετών, το ρινικό δείγμα πρέπει να λάβει ο αρμόδιος υγειονομικός.

«Αν και έχουν εγκριθεί και άλλα τεστ για συλλογή δειγμάτων στο σπίτι, αυτό το τεστ είναι το πρώτο που δίνει αμέσως το αποτέλεσμά του», δήλωσε ο επίτροπος της FDA Dr. Stephen M. Hahn. «Αυτό το νέο διαγνωστικό εργαλείο αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για να αντιμετωπιστεί η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Ταυτοχρόνως, είναι ένα εργαλείο που μειώνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού».

Ανάλυση σε φιαλίδιο

Το τεστ στο σπίτι γίνεται με έναν ειδικό στειλεό, με τον οποίο γίνεται η λήψη του δείγματος. Το δείγμα τοποθετείται σε ένα φιαλίδιο με υγρό. Σε 30 λεπτά ή λιγότερο, τα αποτελέσματα απεικονίζονται απ’ ευθείας στην φωτεινή οθόνη του τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο ασθενής πρέπει αμέσως να απομονωθεί και να τηλεφωνήσει στον γιατρό του.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο ασθενής πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του τις επόμενες κινήσεις του. Και αυτό διότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει οριστικά την πιθανότητα να τον έχει μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

Επειδή, εξ άλλου, η καταγραφή των τεστ και των κρουσμάτων είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο της πανδημίας, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για κάθε τεστ που θα συνταγογραφήσουν. Εξυπακούεται πως ύστερα πρέπει να ενημερώσουν και για το αποτέλεσμά του.

Το τεστ παράγει η εταιρεία Lucira Health, που εδρεύει στην Καλιφόρνια.