Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής COVID

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Για ποιες κατηγορίες ατόμων που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα προορίζεται. Τι αναφέρει η αρμόδια αμερικανική Αρχή που το ενέκρινε. Δεν αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων.

Το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ενέκρινε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το φάρμακο αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων, διευκρινίζει.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πρόκειται για το φάρμακο Regen-COV. Περιέχει τα μονοκλωνικά αντισώματα κασιριβιμάμπη (casirivimab) και ιμδεβιμάμπη (imdevimab).

Το φάρμακο εγκρίθηκε για την προφύλαξη (πρόληψη) της Covid-19 σε ευπαθή άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ειδικότερα, προορίζεται:

  • Για ενήλικες
  • Για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους για να το λάβουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και δεν αναμένεται να έχουν καλή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια.

Η πρώτη δόση του φαρμάκου πρέπει να χορηγείται με έγχυση μέσα σε 96 ώρες από την έκθεση στον επικίνδυνο ιό. Η έγχυση μπορεί να είναι ενδοφλέβια ή με υποδόρια ένεση.

Επέκταση της άδειας χρήσης

Η FDA αναφέρει ότι το φάρμακο είχε ήδη Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA – είναι η άδεια που έχουν και τα εμβόλια) ως θεραπεία. Προοριζόταν για την ήπιας έως μέτριας βαρύτητας Covid-19 όταν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να εξελιχθεί σε σοβαρή. Και πάλι, η έγκριση αφορούσε ενήλικες και παιδιά.

Η άδεια αυτή τώρα επεκτείνεται, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί και προφυλακτικά (προληπτικά) στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ωστόσο το φάρμακο δεν εγκρίθηκε για να χορηγείται προληπτικά πριν από την έκθεση στον κορωνοϊό. Ούτε αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων, τονίζει η FDA στην ανακοίνωσή της.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Όπως αναφέρει το NBC News, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και επομένως αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός διατρέχουν μεταξύ άλλων:

  • Όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων)
  • Οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα
  • Οι ασθενείς με καρκίνο
  • Οι ασθενείς με AIDS

Ακόμα κι όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Άνιση μάχη

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες. Προστατεύουν από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός γιατί του επιτίθενται όταν ακόμα βρίσκεται κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, δήλωσε ο Dr. Myron Cohen, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Όταν μας μολύνει ο κορωνοϊός, ο οργανισμός παλεύει να δημιουργήσει αντισώματα για να προστατευτεί. Όταν βλέπουμε ότι χάνει τη μάχη, τότε είναι κατάλληλα τα φάρμακα που περιέχουν έτοιμα αντισώματα», είπε στο NBC.

Ο Dr. Cohen είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός στην έρευνα των αντισωμάτων. Συμμετείχε και στις μελέτες για την ανάπτυξη του νέου φαρμάκου.

Σύμφωνα με την FDA, το φάρμακο προορίζεται επίσης για άτομα υψηλού κινδύνου, που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Οι άνθρωποι που είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να το λάβουν, πρέπει να έχουν εκτεθεί επί τουλάχιστον 15 λεπτά σε ένα 24ωρο σε επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Πρέπει επίσης να απείχαν έξι πόδια (1,8 μέτρα) ή λιγότερο από αυτό.

Το φάρμακο μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που μένουν σε χώρους με άλλα κρούσματα (π.χ. γηροκομεία, φυλακές).

Φωτογραφία: iStock