Κορωνοϊός: Δύσκολη η ζωή μετά το εξιτήριο για τους ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ένα μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, περισσότερο από το 85% των ασθενών εξακολουθούν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν ταλαιπωρεί τους ασθενείς μόνο στη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης που προκαλεί. Εξακολουθεί να τους προκαλεί συμπτώματα για εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, διαταράσσοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας ιταλικής μελέτης, στην οποία εντάχθηκαν 143 ασθενείς ηλικίας 19-84 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν νοσήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό τον Απρίλιο και εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Ρώμης.

Κατά μέσον όρο πέρασαν δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο. Στους επτά στους δέκα (στο 72,7%) ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει πνευμονία. Οι 21 από τους ασθενείς χρειάσθηκαν οξυγόνο στη διάρκεια της νοσηλείας τους. Επτά άλλοι χρειάσθηκαν διασωλήνωση.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την υγεία τους περισσότερο από έναν μήνα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν οι εννέα στους δέκα εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα όπως, κόπωση και δύσπνοια.

Στην πραγματικότητα, μόλις οι 18 (ποσοστό 12,6%) δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Το 32% είχαν 1-2 συμπτώματα και το 55% τρία ή περισσότερα. Ωστόσο κανένας ασθενής δεν είχε πυρετό που είναι δηλωτικός οξείας λοίμωξης. Ούτε ήσαν πια θετικοί στις εξετάσεις για κορωνοϊό.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται σε μία από τις κορυφαίες ιατρικές επιθεωρήσεις, την Journal of the American Medical Association.

Ποια είναι τα πιο επίμονα συμπτώματα

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός είχε επιδεινώσει την ποιότητα ζωής στο 44,1% των ασθενών. Και αυτό διότι μαστίζονταν από συμπτώματα όπως:

  • Κόπωση. Ήταν το πιο συχνό και επίμονο σύμπτωμα. Την ανέφερε το 53,1% των ασθενών
  • Δύσπνοια (43,4% των ασθενών)
  • Πόνους στις αρθρώσεις (27,3%)
  • Πόνο στο στήθος (21,7%)

Άλλα συμπτώματα που παρουσίαζαν οι ασθενείς ήσαν:

  • Βήχας
  • Ανοσμία
  • Ξηροφθαλμία μαζί με ξηροστομία (σύνδρομο Sicca)
  • Ρινίτιδα

Μικρό ποσοστό ασθενών είχαν διάρροια, μυαλγία, ανορεξία, πονόλαιμο ή άλλα συμπτώματα.

«Γιατροί και ερευνητές έχουν εστιάσει στην οξεία φάση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο είναι απαραίτητη η συνέχιση της παρακολούθησης μετά το εξιτήριο για να καταγραφούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Angelo Carfi, από την Πανεπιστημιακή Πολυκλινική Agostino Gemelli, στη Ρώμη.

Ανάλογες παρατηρήσεις έχουν γίνει και από άλλες ερευνητικές ομάδες, π.χ. στις ΗΠΑ. Όλες συγκλίνουν στο ότι ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλούς ασθενείς συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες μετά την «ανάρρωση». Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε την λοίμωξη από αυτόν.