Κορωνοϊός: Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται μετά το εξιτήριο σε δύο στους δέκα ασθενείς

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yale εξέτασαν ομάδα ασθενών 6 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τι βρήκαν σε σύγκριση με άλλα σοβαρά νοσήματα, που επίσης μπορεί να το προκαλούν.

Ακόμα μία δυσάρεστη έκπληξη κρύβει ο νέος κορωνοϊός στους ανθρώπους που αρρωσταίνει αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σαν να μην έφταναν τα επίμονα συμπτώματα που πολλοί από αυτούς έχουν μετά την ανάρρωσή τους, υπάρχει κίνδυνος ένα από αυτά να επιδεινωθεί κιόλας.

Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και επιμένει περισσότερο απ’ ό,τι όταν αναπτύσσεται εξαιτίας άλλων σοβαρών νόσων, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πέντε νοσοκομεία του Κονέκτικατ και του Ρόουντ Άιλαντ. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 182  ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και 1.430 που είχαν νοσηλευθεί για άλλους λόγους. Όλοι οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει οξεία νεφρική νόσο στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Τα προβλήματα στους νεφρούς είναι πολύ συνηθισμένα στους ασθενείς που αρρωσταίνει ο νέος κορωνοϊός. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, σε διάφορες μελέτες έχουν παρατηρηθεί:

  • Σε ποσοστό 24% έως 57% των ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους Covid
  • Σε ποσοστό 61% έως 78% των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Δυστυχώς, όμως, στους ασθενείς που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός, η  νεφρική λειτουργία βελτιώνεται λιγότερο εντός νοσοκομείου απ’ ό,τι με άλλα νοσήματα. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τι γίνεται μετά το εξιτήριο.

Σοβαρή διαταραχή 

Οι ασθενείς που μελέτησαν είχαν νοσηλευτεί και πάρει εξιτήριο μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2020. Στη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν σημαντικότερη μείωση της νεφρικής λειτουργίας απ’ όση οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με άλλα νοσήματα. Μέχρι το εξιτήριο, το σχεδόν 20% των ασθενών εξακολουθούσαν να έχουν σοβαρή διαταραχή στη νεφρική λειτουργία τους.

Οι ερευνητές τους εξέτασαν πάλι έξι μήνες αργότερα. Οι ασθενείς που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν ανακτήσει την νεφρική λειτουργία τους. Το χειρότερο, όμως, είναι πως παρουσίαζαν και περαιτέρω μείωση της νεφρικής λειτουργίας τους.

Στην πραγματικότητα, η μείωση της νεφρικής λειτουργίας αυξήθηκε κατά 15% μετά το εξιτήριο. Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο ή όχι.

Η νεφρική νόσος είναι «σιωπηρή», δηλαδή δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, λένε οι ερευνητές. Γι’ αυτό τον λόγο εκτιμούν πως η νεφρική λειτουργία των ασθενών με Covid πρέπει να αξιολογείται συστηματικά μετά το εξιτήριο.

«Η οξεία νεφρική νόσος που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχει πιο φτωχή πρόγνωση απ’ ό,τι σε άλλα νοσήματα. Επομένως οι αναρρώσαντες ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Francis Perry Wilson, αναπληρωτής καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποιες θεραπείες πρέπει να αποφεύγετε πριν το εμβόλιο. Πότε να τις κάνετε

Κορονοϊός: Τι είναι τα self test – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: Τι απίστευτο βρήκαν για όσους βαδίζουν αργά