Κορωνοϊός: Τι απίστευτο βρήκαν για όσους βαδίζουν αργά

  • Iatropedia newsroom
βάδιση
Νέα, μεγάλη μελέτη συσχετίζει την ταχύτητα της βάδισης με την έκβαση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τι συμβαίνει σε όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, τι στους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Αν θέλετε να μάθετε πόσο κινδυνεύετε να σας αρρωστήσει βαριά ο νέος κορωνοϊός, ελέγξτε πόσο γρήγορα περπατάτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η βάδιση έχει ισχυρή συσχέτιση με τη βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19 αλλά και με τον κίνδυνο θανάτου από αυτήν.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες μεσήλικες εθελοντές και έδειξε πως η βάδιση είναι ισχυρός προάγγελος σοβαρής νόσου και θανάτου ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Και αυτό διότι η ταχύτητά της εξαρτάται από την καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η παχυσαρκία και η ευπάθεια αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tom Yates, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. «Η νέα μελέτη όμως έδειξε πως η αργή βάδιση αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Με την πανδημία να εξελίσσεται ραγδαία, έχει πολύ μεγάλη σημασία να εντοπίζονται εγκαίρως όσοι κινδυνεύουν πολύ. Έτσι θα μπορούμε να λαμβάνουμε εγκαίρως μέτρα για να τους προστατεύουμε».

Οι συσχετίσεις που αποκαλύπτει η νέα μελέτη είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Σε σύγκριση με τους παχύσαρκους ανθρώπους που βαδίζουν γρήγορα, όσοι έχουν αργή βάδιση αλλά φυσιολογικό βάρος σώματος διατρέχουν:

  • 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο Covid-19
  • Σχεδόν 4πλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

Η ταχύτητα της βάδισης των συμμετεχόντων στη μελέτη ταξινομήθηκε ως εξής:

  • Αργή (κάτω από 4,8 χιλιόμετρα την ώρα)
  • Μέση (4,8 έως 6,4 χιλιόμετρα την ώρα)
  • Γρήγορη (πάνω από 6,4 χιλιόμετρα την ώρα)

Ανθεκτικότητα στις λοιμώξεις

Η μελέτη διεξήχθη σε 412.596 εθελοντές, μέσης ηλικίας 68 ετών. Το 24% εξ αυτών ήσαν παχύσαρκοι. Μέχρι τις 24 Αυγούστου 2020, οι 1.001 από αυτούς είχαν εκδηλώσει σοβαρή νόσο Covid-19 για την οποία χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, 336 εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, όσοι ήσαν υπέρβαροι είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid. Αντίστοιχα, οι παχύσαρκοι διέτρεχαν κατά 49% μεγαλύτερο κίνδυνο. Όταν όμως στην εξίσωση συνυπολογιζόταν η ταχύτητα της βάδισης, η εικόνα του κινδύνου άλλαζε ριζικά.

«Η ταχεία βάδιση θεωρείται χαρακτηριστικό γνώρισμα καλής καρδιαγγειακής και αναπνευστικής υγείας», είπε ο Dr. Yates. «Όταν ένας άνθρωπος έχει γερό αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα είναι πιο ανθεκτικός στους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ιογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο η άποψη αυτή ήταν έως τώρα εν πολλοίς θεωρητική».

Το κενό αυτό καλύπτει η νέα μελέτη, που συσχετίζει την καρδιοαναπνευστική κατάσταση με καλύτερη έκβαση της νόσου Covid-19, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity.