Κορωνοϊός: Αυτή η συνήθεια διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου – και μας αφορά όλους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έδειξε νέα μελέτη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στην εντατική και θανάτου η συγκεκριμένη συνήθεια. Τι λένε οι ερευνητές.

Αν θέλετε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να αρρωστήσετε βαριά, εάν σας μολύνει ο νέος κορωνοϊός, σηκωθείτε από τις καρέκλες και βγείτε έξω. Όχι μόνο για να πάτε να κάνετε το εμβόλιο, που είναι το αυτονόητο. Αλλά και για να περπατήσετε, να κάνετε τζόκινγκ, να πάτε για ποδήλατο, να φροντίσετε τον κήπο.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές ανακάλυψαν πως η καθιστική ζωή είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή Covid-19. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, έδειξε ακόμα πως όση άσκηση κι αν κάνετε, ωφελημένοι θα είστε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 48.440 εθελοντές, τους οποίους νόσησε ο κορωνοϊός μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2020. Οι ερευνητές τους ταξινόμησαν σε τρεις ομάδες, αναλόγως με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους:

  • Το 14,4% διήγαγαν αμιγώς καθιστική ζωή τα δύο χρόνια πριν διαγνωστούν με Covid-19
  • Το 79,1% είχαν κάποια φυσική δραστηριότητα
  • Το 6,4% γυμνάζονταν συστηματικά και επί αρκετή ώρα. Έτσι, πληρούσαν την σύσταση των ειδικών να συγκεντρώνουμε κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητα ήπιας έως μέτριας εντάσεως, για να έχουμε καλή υγεία

Τα αποτελέσματα

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που γυμνάζονταν συστηματικά, όσοι διήγαγαν καθιστική ζωή είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να τους αρρωστήσει βαριά ο κορωνοϊός. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Ειδικότερα, οι εθελοντές που δεν γυμνάζονταν καθόλου είχαν:

  • 2,26 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν με Covid-19 στο νοσοκομείο
  • 1,73 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική
  • 2,49 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός

Ακόμα, όμως, και σε σύγκριση με όσους έκαναν κάποια φυσική δραστηριότητα, όσοι είχαν μια αμιγώς καθιστική ζωή διέτρεχαν:

  • 1,20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο  νοσηλείας στο νοσοκομείο εξαιτίας της Covid-19
  • 1,10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική
  • 1,32 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

Η καθιστική ζωή και το ανοσοποιητικό

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται με την συστηματική φυσική δραστηριότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι γυμνάζονται διατρέχουν γενικώς μειωμένο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Robert Sallis, από το Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente Fontana στην Καλιφόρνια.

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά συνήθως εκδηλώνουν και λιγότερο έντονα συμπτώματα, πρόσθετε. Διατρέχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις.

Πώς θα μπορούσε επομένως να δράσει προστατευτικά στην περίπτωση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός; «Η άσκηση βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα και την καρδιαγγειακή και μυϊκή λειτουργία», είπε. «Οι βελτιώσεις αυτές ενδεχομένως αμβλύνουν τις αρνητικές επιδράσεις του κορωνοϊού, όταν αυτός μολύνει ένα άτομο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν