Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα – Αρχίζει νέο κύμα στην Ευρώπη;

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός δείχνει καλοκαιριάτικα τα δόντια του. Διασπείρεται ταχέως η παραλλαγή Eris. Τι ανησυχεί τους ειδικούς.

Ο κορωνοϊός προκαλεί ολοένα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με μερικούς ειδικούς να μιλούν ήδη για ένα νέο κύμα και άλλους να προβληματίζονται για το φθινόπωρο και το άνοιγμα των σχολείων.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον πιο πρόσφατο απολογισμό του ανέφερε ότι αυξάνεται στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ για την COVID.

Συνολικώς 24 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ανέφεραν δεδομένα για τα αποτελέσματα αυτά. Κατά μέσον όρο, το 7,4% ήταν θετικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έναντι του  5,7% την αμέσως προηγούμενη. Τα λιγότερα θετικά αποτελέσματα είχε η Μολδαβία (0,6%) και τα περισσότερα το Λουξεμβούργο (21,3%).

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές, σε άλλες χώρες αυξάνονται, σε άλλες μειώνονται και σε κάποιες μένουν σταθερές.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  (ΕΟΔΥ) δείχνουν πως  ενώ στις αρχές Ιουλίου ο κορωνοϊός βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ξαφνικά άρχισε να αυξάνεται.

Ειδικότερα,  την εβδομάδα 26 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2023 οι εισαγωγές είχαν μειωθεί σε 182. Από την επομένη εβδομάδα, όμως, άρχισαν να αυξάνονται και στα τέλη του μήνα ο αριθμός τους ήταν 41% υψηλότερος απ’ ό,τι ο μέσος όρος όλου του Ιουλίου. Φτάσαμε στις 321 εισαγωγές σε μία εβδομάδα, από 228 που ήταν κατά μέσον όρο για κάθε μία από τις τέσσερις προηγούμενες.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στις νέες διασωληνώσεις. Από εκεί που γίνονταν 4 την εβδομάδα, το διάστημα 24-30 Ιουλίου 2023 έφτασαν τις 9 (αύξηση κατά 125%). Η μέση ηλικία των ασθενών που χρειάσθηκαν διασωλήνωση ήταν τα 76 έτη (κυμαινόταν από 61 έως 87 ετών). Στο 96% των περιπτώσεων είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και  ηλικία 70 ετών και άνω.

Η υποπαραλλαγή Eris

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται από δύο κορυφαίους ειδικούς στην νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, την Eris. Όπως αποκάλυψαν στο Iatropedia.gr και στη Γιάννα Σουλάκη οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Γιώργος Σουρβίνος, η παραλλαγή αυτή ανευρισκόταν τον Μάιο στο μόλις 2% των κρουσμάτων στην Κρήτη.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Μεγάλη διασπορά της Eris στην Ελλάδα – Τζανάκης: Θα έχουμε πρόβλημα το χειμώνα

Κορονοϊός: Στο 70% η παραλλαγή Eris στην Κρήτη – Σουρβίνος: “Τον χειμώνα θα επιδεινωθεί η κατάσταση”

Πλέον έχει φθάσει στο 69% και αυξάνεται διαρκώς, εκτοπίζοντας όλες τις άλλες. Οι σχετικές γονιδιωματικές αναλύσεις αφορούν την Κρήτη, αλλά προφανώς κάτι ανάλογο θα ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα.

Οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι η παραλλαγή Eris που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι υπερμεταδοτική και, το κυριότερο, οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών. Οι νοσηλείες αφορούν πρωτίστως ηλικιωμένους, ιδίως όταν πάσχουν από ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα ή αιματολογικές παθήσεις.

Η παρουσία της Eris στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες όμως εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι έχει μειωθεί η επιτήρηση, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο η μειωμένη επιτήρηση πιθανώς οδήγησε στις συρροές κρουσμάτων και τις αυξημένες εισαγωγές που καταγράφονται εσχάτως σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, τονίζουν.

«Αρχίζει νέο κύμα»

Ο κορωνοϊός Eris έχει ήδη ανιχνευθεί σε 45 χώρες του κόσμου. Σε ΗΠΑ και Βρετανία διεκδικεί τα πρωτεία, σε αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ είναι ο συχνότερος (αντιπροσωπεύει το 17,3% των κρουσμάτων), στη Βρετανία ευθύνεται για το ένα στα επτά νέα περιστατικά.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Σε 45 χώρες έχει φθάσει η νέα παραλλαγή Έρις – Τι συμπτώματα προκαλεί

Κορωνοϊός: Νέα υποπαραλλαγή στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ. – Την ονόμασαν Έρις

Κορυφαίοι επιστήμονες στη Βρετανία μιλούν ήδη για «αναζωπύρωση» της επιδημίας και για «το νέο κύμα», το οποίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα.

«Είναι τα νέα που δεν θέλαμε να ακούσουμε. Οι νεότεροι δείκτες υποδηλώνουν αναζωπύρωση της COVID, καθώς τα αντισώματα στην κοινότητα αρχίζουν να μειώνονται», δήλωσε ο Dr. Dr Avinash Hari Narayanan (MBChB), διευθυντής του London Medical Laboratory.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της αρμόδιας βρετανικής Αρχής (UKHSA), τα κρούσματα της COVID αυξήθηκαν κατά 10,4% στα τέλη Ιουλίου έναντι των αρχών του μήνα. Αντίστοιχα οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 16,5%.

«Η Βρετανία σίγουρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε στον Independent η καθηγήτρια Christina Pagel. «Το κύμα αυτό άγεται από τις υποπαραλλαγές Αρκτούρος (XBB.1.16) και Eris (EG.5.1)».

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον πιο πρόσφατο απολογισμό του αναφέρει πως από τις υποπαραλλαγές που παρακολουθεί, η Eris είναι η μοναδική που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Πριν από επτά εβδομάδες αντιπροσώπευε το 6,2% των κρουσμάτων και πριν από τρεις είχε φθάσει στο 11,6%.

Φωτογραφία: iStock