Κορωνοϊός: 7 στους 10 ασθενείς με επίμονα συμπτώματα για μήνες

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Νέα ανησυχητικά ευρήματα από βρετανική μελέτη. Οι συμμετέχοντες είχαν νοσηλευθεί για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο. Πολλά συμπτώματα επέμεναν δύο μήνες αργότερα.

Οι επτά στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται έστω και λίγες ημέρες με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, παρουσιάζουν εξαντλητικά, επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά το εξιτήριο, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 384 ασθενείς, την πορεία της υγείας παρακολούθησαν επί αρκετό καιρό μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έτσι διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα εξακολουθούσαν να μην είναι καλά δύο μήνες αργότερα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Thorax, η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 60 ετών. Το 34% δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν 6,5 ημέρες κατά μέσον όρο (κυμαινόταν από 4 έως 11 ημέρες). Το 14,5% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία και στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μετά το εξιτήριο, οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Royal Free London (RFL) τους καλούσαν τακτικά για επανέλεγχο.

Και παθολογικά ευρήματα στις ακτινογραφίες

Στον επανέλεγχο που έκαναν 54 ημέρες μετά το εξιτήριο, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ειδικότερα, το 69% εξακολουθούσαν να παραπονούνται για έντονη κόπωση. Το 53% είχαν ακόμα δύσπνοια, το 34% έβηχαν και το 15% έπασχαν από κατάθλιψη. Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, οι ακτινογραφίες θώρακος του 38% εξακολουθούσαν να έχουν παθολογικά ευρήματα.

Και το χειρότερο όλων: στο 9% των ασθενών οι ακτινογραφίες θώρακος είχαν επιδεινωθεί, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα της πνευμονικής ίνωσης. Η πνευμονική ίνωση είναι η συσσώρευση ινώδους (ουλώδους) ιστού στους πνεύμονες.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η «μακρά λοίμωξη Covid-19» είναι ένα αληθινό φαινόμενο. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να κατανοήσουμε τα συμπτώματά της και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Swapna Mandal, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο UCL.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι επίμονα συμπτώματα θα μπορούσε να προκαλεί ο κορωνοϊός σε ασθενείς με μακρά νοσηλεία στην εντατική. Ούτε ποια θα μπορούσε να είναι η διάρκειά τους. Εκτιμούν ωστόσο πως, άπαξ και ένας ασθενής είναι αρκετά σοβαρά ώστε να εισαχθεί έστω και για λίγο στο νοσοκομείο, κινδυνεύει να ταλαιπωρηθεί αρκετό καιρό έως ότου αποθεραπευθεί πλήρως.