Κονδυλώματα δώρο του καλοκαιριού και των εφήμερων σχέσεων.

  • Iatropedia
Τα κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να είναι «δώρο» μιας εφήμερης σχέσης του καλοκαιριού που μας αποχαιρετά.Η νόσοςείναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση και απασχολεί μεγάλο μέρος του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται κάποια στιγμή της ζωής τους σε επαφή με τον ιό HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, η μεγάλη πλειοψηφία έχει την ικανότητα να περιορίζει την μόλυνση και να μην εκδηλώνει τη νόσο.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος τα κονδυλώματα κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών που η επιφάνειά τους μοιάζει με κουνουπίδι, ενώ με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Είναι ανώδυνα (σπάνια μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή κάψιμο) και έχουν χρώμα ρόδινο ή καφεοειδές.

Υπολογίζεται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό των κονδυλωμάτων μόλις τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή τους.

Ενδεικτικό του επιπολασμού τους είναι ότι σε ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη υπάρχει κίνδυνος 70% μόλυνσης από τον ιό. Κονδυλώματα όμως θα εμφανιστούν σε μόλις 10% αυτών που θα μολυνθούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός των κονδυλωμάτων αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση.

«Οι υποτροπές είναι δυστυχώς πολύ συχνές. Τα κονδυλώματα οφείλονται σε διάφορους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Αυτή η οικογένεια ιών περιλαμβάνει πάνω από 150 στελέχη. Από αυτά τα στελέχη, περίπου τα 30 μεταδίδονται με το σεξ» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Α. Ξιάρχος.

προτίμηση

Τα κλασσικά κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού.

Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο προσβεβλημένο (με ή χωρίς ορατές κλινικά βλάβες) συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Είναι σπάνια η μετάδοση με άλλο τρόπο, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κονδυλωμάτων από κοινόχρηστα αντικείμενα (πχ. πετσέτες) ή από μυρμηγκιά, κυρίως σε παιδιά.

Σε ορισμένα άτομα ο ιός πολλαπλασιάζεται γρήγορα και υποτροπιάζει συχνά.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται από ένα μέχρι και τρείς μήνες μετά την σεξουαλική επαφή.

ιός -φαντομάς

Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες, που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους (από μια παλιότερη μόλυνση) , όπως:

Ψυχολογική πίεση, στρες

Ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών

Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Μόλυνση από τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί AIDS)

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (ορθοσκόπηση ή κολποσκόπηση αντίστοιχα). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού και του κόλπου (στις γυναίκες).

Η βλάβη διαγιγνώσκεται με βιοψία ή με τεστ Παπ.

θεραπεία

Ο ιός αν και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό, τα κονδυλώματα όμως μπορούν να αφαιρεθούν με:

Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ

Πάγωμα με υγρό άζωτο (κρυοπηξία)

Χειρουργική αφαίρεση

Θεραπεία με χημικές ουσίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιους μήνες οι άνδρες παθιάζονται με το πορνό

Ποιο σύνδρομο φταίει που τα πόδια χορεύουν το βράδυ

Εννέα μύθοι υγείας:αλήθεια ή ψέματα

Αδέρφια βρικόλακες πάσχουν από βαμπιρισμό.Βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν