Κολπική ξηρότητα: Καταπολεμήστε τη με ορμονικό τζελ αλλά και… περισσότερο σεξ!

  • Iatropedia
Η ξηρότητα του γυναικείου κόλπου είναι ένα ευαίσθητο θέμα που επηρεάζει σχεδόν όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πλήττοντας τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο και συντελώντας στο να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Είναι μια περίοδος κατά την οποία ο γυναικείος κόλπος υπόκειται ριζικές αλλαγές, καθώς μεταβάλλεται άρδην η σύστασή του λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων. Αυτό, όπως είναι φυσικό, συνοδεύεται από πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, γεγονός που καταστρέφει την ερωτική διάθεση της γυναίκας και πολλές φορές οδηγεί σε προβλήματα στην σχέση του ζευγαριού.

Μέχρι σήμερα υπήρχε μια ενδοκολπική αλοιφή με βάση την οιστραδιόλη, η οποία αντιμετωπίζει την κολπική ξηρότητα σε προ- και μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσει υπερπλασία του μαστού και προβλήματα στο ενδομήτριο. Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, εκείνες οι γυναίκες που επιλέγουν να ακολουθήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, παρακολουθούνται από τον προσωπικό τους γιατρό.

Τώρα, σύμφωνα με μακρόχρονη έρευνα, είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ένα νέο είδος τζελ που απευθύνεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και το οποίο αντιμετωπίζει την κολπική ξηρότητα χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες της θεραπείας με οιστραδιόλη. Αυτό το νέο τζελ βασίζεται στην ουσία οιστριόλη (συγγενής, αλλά διαφορετική από την οιστραδιόλη), είναι γενικότερα γνωστό ως “esrtriol vaginal gel” και κυκλοφορεί σε σκέυασμα το οποίο όχι μόνο δεν κοστίζει ακριβά, αλλά είναι και στην σχετική θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια-ερευνήτρια E. Castellano, η οποία εργάζεται επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο στην Βαρκελώνη και η οποία μίλησε για τα ευρήματα των ερευνών επάνω στην οιστριόλη στο πλαίσιο εκδήλωσης της Α προπαιδευτικής κλινικής του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, η ξηρότητα του κόλπου αντιμετωπίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά με την οιστριόλη, αλλά απαιτεί και κάτι εξίσου σημαντικό από μια γυναίκα: την υγιή σεξουαλική ζωή ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως περιέγραψε η ίδια, ο κόλπος της γυναίκας είναι ένα τόσο ευαίσθητο όργανο, ώστε είναι καίριας σημασίας “να συνεχίζει η γυναίκα να το χρησιμοποιεί” προκειμένου να διατηρηθεί υγιές για περισσότερα χρόνια στην ζωή της.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΕΣΥ στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, Νικόλαο Γουμουλάτσο, μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών:

-Το 88% υποφέρει από κολπική ξηρότητα

-Το 49% έχει πόνους κατά τη σεξουαλική επαφή

-Το 75% παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας

-Το 50% έχει μειωμένη λίμπιντο και προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή

-Μόλις το 5-10% αναζητά βοήθεια για τα προβλήματα αυτά