Κολπική μαρμαρυγή: Πώς συνδέεται με το εγκεφαλικό και ποιες οι ευθύνες των ίδιων των ασθενών

  • Iatropedia
Η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες σε συνδυασμό με τη δύσκολη συμμόρφωσή τους στα υγιεινά πρότυπα ζωής, κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζώες, οι οποίες χάνονται ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που συνεχίζει τις εργασίες του στο Λονδίνο μετά από νέα ευρήματα μελετών για την πιο συχνή αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή.

Είναι μία νόσος με δύο όψεις όπως τόνισαν κι αν ο ασθενής κάνει ότι τον συμβουλεύει ο γιατρός του δεν έχει να φοβάται, όμως αν την αγνοήσει κινδυνεύει με εγκεφαλικό επεισόδιο. Πλέον, όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν οτι 1 στα 5 εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η νόσος συνήθως δίνει συμπτώματα με κύριο την ασυνήθιστη αίσθηση παλμών που οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό. Ομως σε ηλικιωμένους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια ή δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να γίνεται η διάγνωση δυστυχώς έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αρρυθμία αυτή συμβάλλει αποδεδειγμένα στην αποκόληση των θρόμβων και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά εγκεφαλικό ή να οδηγήσει την καρδιά στο να χτυπά ασυντόνιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο ασθενής να φθάσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η σχέση της κολπικής μαρμαρυγής με την υπέρταση επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά και σ΄ αυτό το συνέδριο. Πολύ συχνά, η αρύθμιστη υπέρταση για πολλά χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή η οποία είναι πλέον μια συχνή επιπλοκή της υπέρτασης.

Η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής, αυξάνει όσο αυξάνει και η ηλικία. Ομως εμφανίζεται και σε νέους χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, κυρίως άνδρες και έχει πολύ καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα που αναδείχθηκε και σ’ αυτό το συνέδριο, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας Χ. Βλαχόπουλος παραμένει η συμμόρφωση στη θεραπεία για την πρόληψη του εγκεφαλικού.

«Οι αναστολείς της βιταμίνης Κ, παρότι είναι αντιπηκτικά φάρμακα πολύ αποτελεσματικά, σωτήρια στην πρόληψη του εγκεφαλικού, εμφανίζουν δυσκολίες στη χορήγησή τους, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να τροποποιούν τη διατροφή τους και να αποφεύγουν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά με έντονο πράσινο χρώμα που περιέχουν βιταμίκη Κ , κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών» εξηγεί ο Χ.Βλαχόπουλος.

Αλλο ένα πρόβλημα, όπως επισήμαναν οι ειδικοί, είναι οτι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή με τις παλαιότερες γενιές φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μιά αιμοληψία κάθε μήνα, εξέταση που ονομάζεται «χρόνος INR» για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Ολα αυτά και κυρίως η διακύμανση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων λόγω και της συγχορήγησης άλλων φαρμάκων, οδηγούν το 60% των ασθενών σε ελλιπή θεραπεία παρότι χρησιμοποιούν τα φάρμακα όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες.

«Τα νεώτερης γενιάς φάρμακα στοχεύουν σε άλλα σημεία του «καταρράκτη της πήξης του αίματος». Τα φάρμακα αυτά είναι η Ταπικατράνη η Ριβαροξαμπάνη και η Απεξαμπάνη και φάνηκε πλέον στην κλινική πράξη οτι έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. ‘Οτι οι ασθενείς που τα παίρνουν δεν χρειάζεται να κάνουν αιμοληψία κάθε μήνα, ούτε να τροποποιούν τη διατροφή τους, καθώς η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών είναι σταθερή» επισημαίνει ο Χ.Βλαχόπουλος.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν